Drachten A 5632
Beter Wonen 19, 9203 BK te Drachten
Beter Wonen 23, 9203 BK te Drachten
Beter Wonen 7, 9203 BK te Drachten
Beter Wonen 9, 9203 BK te Drachten
Beter Wonen 11, 9203 BK te Drachten

Inleiding

Het woningblok bestaande uit negen ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond een groenaanleg en is circa 1920 in Drachten gerealiseerd. Door een royale verspringing van de rooilijn ter hoogte van de panden nr. 15 en 17 lijkt de woningrij in tweeën te zijn gesplitst. Daarnaast ligt het pand op nr. 7 nog eens teruggerooid t.o.v. de rest van de woningrij.

Omschrijving

Het woningblok is opgebouwd uit negen aan elkaar grenzende woningen van één bouwlaag. De zadeldaken zijn gedekt met rode sneldekkers, waar oorspronkelijk rode gegolfde Friese pannen lagen. Op de nok zijn gemetselde schoorstenen. De woningen zijn opgetrokken uit bruine handvormstenen. De voor- en achtergevels worden op de begane grond ingedeeld door vernieuwde kruisvensters onder strek. De toegangsdeuren met bovenlicht onder strek zijn eveneens vernieuwd. In het dakvlak boven de langsgevel aan de voor- en achterzijde kajuiten met dubbele vensters. De twee panden ter hoogte van de rooilijnverspringing en de beide hoekpanden hebben op het plein georinteerde topgevels. Deze zijn voorzien van siermetselwerk in de geveltoppen, bestaande uit een dubbele rollaag langs de dakrand en verticaal gemetselde accenten. De zijtopgevels van het blok, met een dubbele rollaag als aan de voorgevel, eindigen in een gemetselde schoorsteen met een uitkragende driehoekig gemetselde aanzet. In de zijtopgevels zijn kleine vensters. Alle topgevels hebben trapsgewijs getande hoeken ter hoogte van het begin van de sluitgevel.

Waardering

Het woningblok met negen arbeiderswoningen dat rond 1920 in Drachten werd gebouwd, is van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de betekenis van de woningen in de sociaal-economische ontwikkeling en in de ontwikkeling van de sociale woningbouw,

- als essentieel en functioneel onderdeel van het visueel gave complex,

- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van de exterieurs,