Drachten A 3463
Beter Wonen 2 a, 9203 BL te Drachten

Inleiding

Het TRANSFORMATORHUISJE is rond 1925 gerealiseerd als onderdeel van het arbeiderswijkje "Beter Wonen" in Drachten. Het huisje is achter Beter Wonen nr. 2 gesitueerd.

Omschrijving

Het object is opgetrokken in bruine handvormbakstenen op een rechthoekige plattegrond. Het overstekende schilddakje is gedekt met Tuile-du-Nord pannen. Op de twee hoeken van de nok en hoekkepers zijn twee opvallende zinken ontluchtingspijpen. Ter hoogte van de bovenzijde van de stalen deur is een uitkragende rollaag rond het pand. Boven de geverfde deur is een in reliëf gemetselde rollaag en is de gevel verticaal opgemetseld. De smalle verticale lichtspleet naast de deur is voorzien van glastegels en diefijzers.

Het transformatorhuisje is van architectonisch en typologisch belang:

- als oorspronkelijk onderdeel van het woningcomplex,