499216 - Schoolcomplex
Drachten A 9489
Vogelzang 27, 9201 SB te Drachten

Inleiding

De conciërgewoning te Drachten is in 1919 gerealiseerd naar ontwerp van de architect J.A.W. Vrijman uit Den Haag als onderdeel van de gelijktijdig gerealiseerde Rijks Hogere Burgerschool. De woning staat in de groenstrook ten zuiden van het schoolgebouw. De entree van de woning is aan de zuidzijde, georiënteerd op de straat. De woning wordt van de straat gescheiden door een heg. De pergola aan weerszijden van het woonhuis is in 1975 aangebracht.

Het woonhuis van één bouwlaag is gebouwd op een rechthoekige plattegrond.

Het pand is opgetrokken uit bruine bakstenen onder uitkragend mansardedak met leien. Het onderste deel van de gebroken dakschilden is ingezwenkt en heeft een brede goot op klossen. De T-vensters hebben luiken en bovenlicht onder strek. De bovenlichten hadden, evenals de overige kleinere vensters, oorpronkelijk een roedeverdeling. De originele houten deur heeft een bovenlicht onder strek. Aan de voorzijde is een kajuit met een breed kruiskozijn.

Waardering

De conciërgewoning is als onderdeel van het complex, waartoe ook de Rijks Hogere Burgerschool en de Oranjeboom behoren, van cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- vanwege de functie als dienstwoning op het terrein van de school,

- als essentieel en oorspronkelijk onderdeel van het complex,

- vanwege de hoge mate van esthetische en architectonische kwaliteit van het ontwerp,

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur,

- vanwege de vereenvoudigde, maar consequente vormgeving van de woning gerelateerd aan het hoofdgebouw.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Conciërgewoning

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Eengezinshuis MRS-aanv.