499216 - Schoolcomplex
Bij Torenstraat 28, 9201 JW te Drachten

Inleiding

Het HEK rond de Oranjelinde uit 1937 is onderdeel van het complex waartoe voorts behoren de Rijks Hogere Burgerschool en de conciërgewoning uit 1919.

De boom is 7 januari 1937 op het vm. schoolplein voor de RHBS geplant ter gelegenheid van het huwelijk van Prinses Juliana en Bernhard van Lippe Bisterveld.

Omschrijving

Een octogonaal hekwerk omringt een lindeboom. Het hek bestaat uit acht aan elkaar verbonden smeedijzeren panelen. Elk hekdeel heeft een lineair patroon waarin een getrapt motief is verwerkt en waarin "panelen" zijn uitgespaard met opschriften. De opschriften komen twee maal voor: ruggelings t.o.v. elkaar en van elkaar gescheiden door een hekdeel met enkel het lineaire patroon. In het boven de andere uitstekende hekdeel staan de letters JB (Juliana Bernhard); links ervan ORANJE LIPPE; rechts ervan 7 JANUARI 1937.

Het hekwerk rond de Oranjeboom bij de Rijks Hogere Burgerschool uit 1937 is van belang:

- als historisch onderdeel van het complex,