Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
501156
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82932/4
Kadastrale aanduiding
Stolwijk A 2502
Bij Beijerscheweg 1, 2821 NC te Stolwijk

Omschrijving

Inleiding

IJzeren ophaalbrug, genaamd Beijersche brug, gelegen aan de Beijerscheweg en toegang tot het buurtschap 'het Beijersche', blijkens opschrift en naamplaat vervaardigd in 1888 door IJzergieterij 'De Prins van Oranje' te 's-Gravenhage. De Beijersche brug vormt tezamen met de twee naast elkaar gelegen bruggen aan de Benedenkerkseweg te Stolwijk en de brug gelegen aan de Gouderakse Tiendweg te Gouderak een ensemble bestaande uit vier giet- en smeedijzeren ophaalbruggen over de ringvaart daterend uit 1888 en waartoe in oorsprong nog een vijfde brug bij Koolwijk behoorde.

N.B. De ijzeren ophaalbruggen vervingen houten bruggen die in het kader van de 'Geoctrooieerde vervening' in de Krimpenerwaard waren aangebracht.

Omschrijving

Enkele ophaalbrug van het Hollandse type, op in baksteen en beton uitgevoerde landhoofden bestaande uit een gietijzeren hameipoort met achtzijdige stijlen, smeedijzeren balans en langsschoren. De balanspriemen worden verbonden door I-balken en diagonaalstaven. De hoeken van de hameipoort en de hameiregel zijn opengewerkt met sierkrulwerk. In de middenvakken van de hameiregel het jaar van vervaardiging 'ANNO 1888'. Aan de voet van de hameistijl een meegegoten naamplaat met opschrift 'YZERGIETERY DE PRINS VAN ORANJE 'sHAGE 1888'. De brug heeft een handlier als bewegingsmechanisme. Het houten val steunt op stalen liggers en is door kettingen met de balanspriemen verbonden. Brugopgangen met aan de zijde van de Provinciale weg aan weerszijden balustrades met gedecoreerde gietijzeren balusters met gestileerde bladornamenten.

Waardering

Giet- en smeedijzeren ophaalbrug uit 1888 van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde, typologische en situationele waarde. De brug heeft ensemblewaarde als onderdeel van het complex bestaande uit vier identieke ophaalbruggen over de ringvaart.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Doorlaatbrug

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1888
1888
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing