501503 - Stolpboerderij
Heerhugowaard P 3046
Jan Glijnisweg 27 A, 1703 RJ te Heerhugowaard

Inleiding

STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, vermoedelijk gebouwd in de 17de eeuw en uitgebreid in de tweede helft van de 19de eeuw. Bij deze uitbreiding werd het vierkant met een half vierkant vergroot. Het aanzien van de boerderij, silhouet en totale bouwmassa, is daardoor ingrijpend gewijzigd. Omdat de boerderij op circa 100 meter afstand van de weg ligt, zijn juist het silhouet en de totale bouwmassa de factoren die bepalend zijn voor de eerste indruk. De zijgevels en de achtergevel werden als gevolg van de uitbreiding opnieuw opgetrokken. Ook de vensters in de voorgevel dateren uit de 19de eeuw.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder een met rietgedekt schilddak met pannenrand rondom. De pangedekte delen bevatten zwarte Hollandse pannen. De noklijn van het dak staat haaks op de Jan Glijnisweg. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De boerderij is ten dele onderkelderd. De keldervloer is betegeld met grote groene plavuizen.

De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een dubbel vierkant met een overstek boven de zomerstal (achterzijde). De stijlen van het vierkant zijn geplaatst op hoge gemetselde poeren met houten dekplaten. Aan de zuidzijde van het vierkant bevindt zich de woning, aan de westzijde de dars, aan de oostzijde de stal (lange regel) en aan de noordzijde de zomerstal (korte regel).

De voorgevel van de boerderij (Z) is opgetrokken boven een iets uitgemetselde, zwart geteerde plint. De voorgevel heeft een breedte van zeven vensterassen. De derde en de zesde as (van links) bevatten een voordeur, de overige assen bevatten een T-vormig schuifvenster met houten lekdorpels. De twee voordeuren zijn paneeldeuren en hebben rijk gedecoreerde ijzeren sierroosters in de panelen en een levensboom in het bovenlicht. De linker voordeur was oorspronkelijk de 'zondagse deur', maar is thans een leugendeur. De voorgevel wordt afgesloten door een houten bakgoot op consoles. Een vierkante bakstenen schoorsteen doorsnijdt het voordakschild in het midden.

De rechterzijgevel (O) is opgetrokken boven een met cement aangestreken uitgemetselde plint. De muur is voorzien van twee steunberen. Er zijn nog drie hooggeplaatste getoogde ijzeren stalvensters aanwezig.

De achtergevel (N) heeft eveneens een met cement aangestreken uitgemetselde plint. In het linkerdeel van de gevel (zomerstal) bevinden zich een opgeklampte deur met drieruitsbovenlicht en drie hooggeplaatste getoogde ijzeren stalvensters. Twee hooggeplaatste rechthoekige houten vensters zijn later toegevoegd. Geheel rechts bevindt zich - iets terugliggend - de dars met opgeklampte darsdeur, een kleinere opgeklampte deur met drieruitsbovenlicht en een muurvlak bekleed met rabatdelen.

Het muurwerk van de linkerzijgevel (W) is in de 20ste eeuw opnieuw opgetrokken. Een muurdam geeft de scheidslijn aan tussen woning en darsgedeelte. In het darsgedeelte zijn vijf hooggeplaatste rechthoekige houten vensters aangebracht.

In het interieur zijn de bedsteden in de woning en de zomerstal nog aanwezig. Ook de stookplaats van de zomerstal is nog in tact.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang als historisch functioneel hoofdonderdeel van het beschreven complex (zie complexwaardering).

MRS-aanv. Kerndatering
MRS-aanv. Uitbreiding met vierkant