Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
501549
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
16 december 1996
Kadaster deel/nr: 
82892/178
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Medemblik
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Wervershoof
X-Y coördinaat: 
139625 - 526903

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

STOLPBOERDERIJ MET ZOMERHUIS. De Stolpboerderij is van het afgeleide Westfriese type, en is gesitueerd aan de zuidzijde van de Dorpsstraat. Aan de boerderij is een zomerhuisje vastgebouwd. Beide dateren uit de periode rond 1900. De boerderij is tegenwoordig opgesplitst in twee woningen.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder rietgedekt dak met noklijn evenwijdig aan de straat. Het dak heeft een getoogde spiegel aan de voorzijde, rechthoekige spiegel aan de rechterzijde en pannenrand rondom. De pangedekte delen bevatten op het voor- en rechterzijdakschild zwart geglazuurde Friese golfpannen, op het achter- en linkerzijdakschild zwarte Hollandse pannen.

De draagconstructie van de boerderij bestaat uit een enkel vierkant. Aan de noord- en westzijde van het vierkant bevindt zich de woning (nu twee woningen), aan de oostzijde de dars, aan de zuidzijde de stal. Het muurwerk is opgetrokken in bruine baksteen, aan de voor- en rechterzijgevel boven een uitgemetselde, gecementeerde plint met voegen ter imitatie van natuursteen. Voor- en rechterzijgevel worden afgesloten door een geprofileerde houten gootlijst.

De voorgevel (N) heeft vijf vensterassen. Op de hoeken en aan weerszijden van een middenrisaliet zijn lisenen aangebracht. Het middenrisaliet is één vensteras breed en bevat op de begane grond de voordeur: een paneeldeur met ijzeren sierroosters en bovenlicht. Het middenrisaliet doorsnijdt de gootlijst en bevat op de zolderverdieping een dakkapel onder ingestoken zadeldak met houten overstek en makelaar. Binnen een getoogd spaarveld bevindt zich een dubbele paneeldeur. Op de begane grond bevinden zich aan weerszijden van het middenrisaliet twee houten T-vormige schuifvensters. Bij alle vensters en deuren in de voorgevel is de bovendorpel accoladeboogvormig. De sluitsteen van de strekken is decoratief gecementeerd. Links van de vijf vensterassen bevindt zich de terugliggende dubbele darsdeur voorzien van een zevenruitsbovenlicht met zeven ijzeren sierroosters. Links van de darsdeur is een ijzeren roosvenster in het muurwerk aangebracht.

De vensterindeling van de rechterzijgevel (W) is gewijzigd. Boven de rechthoekige spiegel van het rechterzijdakschild doorsnijdt een vierkante schoorsteen het riet.

In de linkerzijgevel (O) zijn de schieters van sierankers zichtbaar.

Het zomerhuis is vastgebouwd aan de linkerzijgevel (achteraan, op de zuidoosthoek) en wordt door een gazon (ter diepte van de dars) van de straat gescheiden. Het muurwerk is opgetrokken in bruine baksteen. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn de schieters van de ankers zichtbaar. Het zomerhuis is één bouwlaag hoog en heeft een zolderverdieping onder een met zwarte Hollandse pannen gedekt zadeldak. De noklijn staat haaks op de straat. Het huis is drie vensterassen breed. De rechteras bevat de voordeur: een paneeldeur met sierrooster en bovenlicht. De twee overige assen hebben een zesruitsschuifvenster. De topgevel heeft verticaal beschot en een zesruitsschuifvenster.

Waardering

De stolpboerderij met aangebouwd zomerhuis is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard voorbeeld van in streekeigen bouwtrant opgetrokken agrarische bouwkunst op het Noordhollandse platteland, daterend van omstreeks 1900.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDorpsstraat1201693 AJWervershoof
NeeDorpsstraat1221693 AJWervershoof

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WervershoofO1725
WervershoofO1726

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantstreek-eigen bouwtrantonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Stolpboerderij

MRS-aanv.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19001900globaalvervaardiging