Wervershoof O 1725
Wervershoof O 1726
Dorpsstraat 120, 1693 AJ te Wervershoof
Dorpsstraat 122, 1693 AJ te Wervershoof

Inleiding

STOLPBOERDERIJ MET ZOMERHUIS. De Stolpboerderij is van het afgeleide Westfriese type, en is gesitueerd aan de zuidzijde van de Dorpsstraat. Aan de boerderij is een zomerhuisje vastgebouwd. Beide dateren uit de periode rond 1900. De boerderij is tegenwoordig opgesplitst in twee woningen.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder rietgedekt dak met noklijn evenwijdig aan de straat. Het dak heeft een getoogde spiegel aan de voorzijde, rechthoekige spiegel aan de rechterzijde en pannenrand rondom. De pangedekte delen bevatten op het voor- en rechterzijdakschild zwart geglazuurde Friese golfpannen, op het achter- en linkerzijdakschild zwarte Hollandse pannen.

De draagconstructie van de boerderij bestaat uit een enkel vierkant. Aan de noord- en westzijde van het vierkant bevindt zich de woning (nu twee woningen), aan de oostzijde de dars, aan de zuidzijde de stal. Het muurwerk is opgetrokken in bruine baksteen, aan de voor- en rechterzijgevel boven een uitgemetselde, gecementeerde plint met voegen ter imitatie van natuursteen. Voor- en rechterzijgevel worden afgesloten door een geprofileerde houten gootlijst.

De voorgevel (N) heeft vijf vensterassen. Op de hoeken en aan weerszijden van een middenrisaliet zijn lisenen aangebracht. Het middenrisaliet is één vensteras breed en bevat op de begane grond de voordeur: een paneeldeur met ijzeren sierroosters en bovenlicht. Het middenrisaliet doorsnijdt de gootlijst en bevat op de zolderverdieping een dakkapel onder ingestoken zadeldak met houten overstek en makelaar. Binnen een getoogd spaarveld bevindt zich een dubbele paneeldeur. Op de begane grond bevinden zich aan weerszijden van het middenrisaliet twee houten T-vormige schuifvensters. Bij alle vensters en deuren in de voorgevel is de bovendorpel accoladeboogvormig. De sluitsteen van de strekken is decoratief gecementeerd. Links van de vijf vensterassen bevindt zich de terugliggende dubbele darsdeur voorzien van een zevenruitsbovenlicht met zeven ijzeren sierroosters. Links van de darsdeur is een ijzeren roosvenster in het muurwerk aangebracht.

De vensterindeling van de rechterzijgevel (W) is gewijzigd. Boven de rechthoekige spiegel van het rechterzijdakschild doorsnijdt een vierkante schoorsteen het riet.

In de linkerzijgevel (O) zijn de schieters van sierankers zichtbaar.

Het zomerhuis is vastgebouwd aan de linkerzijgevel (achteraan, op de zuidoosthoek) en wordt door een gazon (ter diepte van de dars) van de straat gescheiden. Het muurwerk is opgetrokken in bruine baksteen. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn de schieters van de ankers zichtbaar. Het zomerhuis is één bouwlaag hoog en heeft een zolderverdieping onder een met zwarte Hollandse pannen gedekt zadeldak. De noklijn staat haaks op de straat. Het huis is drie vensterassen breed. De rechteras bevat de voordeur: een paneeldeur met sierrooster en bovenlicht. De twee overige assen hebben een zesruitsschuifvenster. De topgevel heeft verticaal beschot en een zesruitsschuifvenster.

Waardering

De stolpboerderij met aangebouwd zomerhuis is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard voorbeeld van in streekeigen bouwtrant opgetrokken agrarische bouwkunst op het Noordhollandse platteland, daterend van omstreeks 1900.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij MRS-aanv.