Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
501555
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82691/137
Kadastrale aanduiding
Wervershoof S 271
Zwaagdijk 153, 1684 ND te Zwaagdijk-Oost

Omschrijving

Inleiding

STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Westfriese type, gebouwd omstreeks 1910, gesitueerd aan de zuidzijde van de Zwaagdijk en daarvan gescheiden door een sloot. Over de sloot loopt een kleine brug, die eveneens uit de bouwperiode dateert.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij met één bouwlaag onder rietgedekt schilddak met pannenrand rondom. De korte noklijnloopt evenwijdig aan de straat. Voor- en rechterzijde hebben een getoogde spiegel, de achterzijde een getrapte spiegel. De pangedekte delen bevatten zwarte Hollandse pannen, alleen het achterdakschild bevat rode Hollandse pannen. Aan de rechterzijde (W) bevindt zich een onder zadeldak geplaatst staartstuk ter vergroting van de stalruimte. Het zadeldak met noklijn evenwijdig aan de straat is deels met zwarte Hollandse pannen, deels met riet gedekt.

De inwendige houten draagconstructie van de boerderij bestaat uit een enkel vierkant met overstek aan de achterzijde. Aan de noord- en westzijde van het vierkant bevindt zich de woning, aan de oostzijde de dars, aan de zuidzijde de stal, verlengd door het staartstuk. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, in voor- en rechterzijgevel boven een iets uitgemetselde plint. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn de schieters van de ankers zichtbaar.

Het woongedeelte van de voorgevel (N) heeft vijf vensterassen, waarvan er vier een getoogd houten schuifvenster bevatten. De middenpartij is één vensteras breed en risaleert een weinig. Deze as bevat op de begane grond de voordeur met getoogd glas-in-loodbovenlicht; op de zolderverdieping een dakkapel onder ingestoken zadeldak met overstek en gesneden windveren.

De dakkapel heeft een licht getoogd houten schuifvenster. De hoeken van voorgevel en middenrisaliet zijn voorzien van hoeklisenen. De voorgevel wordt afgesloten door een geprofileerde houten gootlijst, die ter plaatse van het middenrisaliet wordt onderbroken. Geheel links in de voorgevel bevindt zich de terugliggende dubbele darsdeur met zesruitsbovenlicht.

De rechterzijgevel (W) bevat vier vensterassen, elk met een getoogd houten schuifvenster. De vensters in voor- en rechterzijgevel hebben alle glas-in-loodbovenlichten. Geheel rechts in de rechterzijgevel steekt het -eveneens van getooggde houten schuifvensters voorziene- staartstuk uit de gevel. De kopgevel van het staartstuk heeft een opgeklampte deur met bovenlicht, een klein hooggeplaatst rechthoekig houten venster en verticaal beschot in de topgevel.

De achtergevel van de boerderij (Z) heeft drie hooggeplaatste, getoogde ijzeren stalvensters. Door het overstek kon het muurwerk van de stal wat hoger opgetrokken worden.

De linkerzijgevel (O) bevat drie hooggeplaatste, rechthoekige houten vensters en twee opgeklampte deuren, waarvan één met bovenlicht.

De kleine brug over de sloot geeft toegang tot het woongedeelte van de boerderij. De brug is van beton en heeft betonnen balusters die verbonden worden door ijzeren stangen.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van in streekeigen opgetrokken agrarische bouwkunst op het Noordhollandse platteland , daterend uit de vroege 20ste eeuw.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1910
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij MRS-aanv.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden
MRS-aanv.