501931 - Boerderijcomplex
De Koaten 26, 9288 GG te Kootstertille

Inleiding

De Oldambtster BOERDERIJ is in het derde kwart van de vorige eeuw in het vm. agrarische dorp Kooten gerealiseerd. Op het erf is voorts een bijschuur gesitueerd. Het boerderijtype is in een streekeigen bouwtrant tot stand gekomen onder architectonische invloed van het naburige Groningen.

Omschrijving

De boerderij is opgetrokken in roodbruine handvormbakstenen met een trasraam van donkerbruine bakstenen. Het muurvlak van de voorgevel met rozetankers ligt terug t.o.v. de plint met rollaag en de enigszins voren gemetselde hoek- en gevelafsluiting. De gevel aan de voorzijde wordt afgesloten door een brede daklijst en een gootlijst. Het wolfdak is bij het woongedeelte gedekt met zwart geglazuurde gegolfde Friese pannen.

De voorgevel is verdeeld in zes raamtraveeën: vijf vensters en een deur. De vijf verticale houten H-vensters onder strek, waarvan er één blind is (vh. lokatie van de melkkelder), zijn licht getoogd. De oorspronkelijke houten geverniste deur heeft een getoogd bovenlicht. Boven de vensters en de deur zijn zes getoogde zaadzoldervensters onder strek; vier zaadzoldervensters zijn blind. Op de hoek van nok en hoekkepers is een gemetselde schoorsteen. Aan de noordgevel is een tweelichts zesruitsvenster en een dichtgemetselde deuropening. In het interieur zijn ondermeer de oorspronkelijke bedstedewanden nog aanwezig. Het dak van het schuurgedeelte is gedekt met riet en vorstkam en vier regels zwart geglazuurde gegolfde pannen. Voorts op het dak een uilebord van het Friese Wouden-type en een luchtkist. Het schuurgedeelte aan de noordzijde is nagenoeg blind, uitgezonderd een deur en raampje. Aan de achterzijde van de schuur is een deur met zijlicht, die oorspronkelijk naar de paardestal leidde. Twee deuren zijn vervallen en de makelaar is vernieuwd. Aan de zuidgevel zijn elf getoogde zesruits stalramen onder rollaag.

Waardering

De in het derde kwart van de vorige eeuw tot stand gekomen Oldambtster boerderij in Kootstertille is van belang:

- als ruimtelijk en functioneel hoofdbestanddeel van het complex van boerderij met bijschuur,

- als voorbeeld van architectonische beïnvloeding vanuit het aangrenzende Groningen in relatie tot het boerderijtype,

- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid ven het exterieur met een rieten kap,

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het interieur en van de interieuronderdelen,