502105 - Arbeiderswoning
Drogeham E 1164
Mûntsegroppe 14, 9281 KN te Harkema

Inleiding

Het HOK dat behoort bij de arbeiderswoning is in 1919 gelijktijdig daarmee gebouwd. Het hok staat dwars achter het schuurgedeelte van de arbeiderswoning en diende als (klein)veestalling, berging en privaat. Bij de schuurdeur staat een betonnen regenwaterbak.

Omschrijving

Het rechthoekige hok is halfsteens opgetrokken in rode strengpersbakstenen onder zadeldak en is thans belegd met golfplaten (oorspronkelijk pannen). De geveltoppen zijn beschoten met verticale houten planken als bij de woning.

Het hok bij de arbeiderswoning is van cultuurhistorisch belang:

- als essentieel en contemporain onderdeel van het complex,

- vanwege de gaafheid van de hoofdvorm,

- vanwege de visuele relatie tussen woning en hok, tot stand gebracht door de parallel in detaillering.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal