Actualiteit gegevens: 16-03-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
502129
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
De Woudenhof
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
14 november 1996
Kadaster deel/nr: 
82667/108
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Fryslân
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Achtkarspelen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Augustinusga
X-Y coördinaat: 
206941 - 581422

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Het WOONHUIS annex notariskantoor is in opdracht van notaris Harterink in 1915 in Interbellum-architectuur gebouwd naar ontwerp van architect H.A. Pothoven uit Amersfoort op "een terrein gelegen aan den straatweg van Augustinusga naar Surhuizum". De villa, thans genaamd De Woudenhof, ligt verhoogd op een deels omgracht ruim eigen erf. Het toegangshek is door de vorige bewoner geplaatst en van elders afkomstig. In de voortuin staan grote coniferen, in de royale achtertuin is een vijver en staan vruchtbomen, waaronder notenbomen. Het vm. koetshuis (later garage) aan de noordzijde van het woonhuis, is bij een latere verbouwing verlengd. Dit bijgebouw wordt van bescherming van Rijkswege uitgesloten wegens ondergeschikt belang. De naam van het pand "de Woudenhof" is door de vorige bewoner aangebracht.

Omschrijving

De Notarisvilla van twee bouwlagen is gebouwd op bijna vierkante grondslag. Het schilddak is gedekt met zwarte verbeterde Hollandse pannen en heeft goten op klossen. Het pand is opgetrokken in roodbruine waalstenen met een trasraam van donkerbruine stenen. Aan de symmetrisch ingedeelde voorgevel bevinden zich aan weerszijden van de portiek topgevels met bakstenen vlechting en een blind roosvenster onder een zadeldak met strakke windveer; een derde topgevel is aan de achtergevel op de zuid-oosthoek. De inpandige gemetselde portiek heeft een korfboogvormige toegangspoort met natuurstenen sluit- en aanzetstenen.

De vernieuwde deur in de portiek heeft een boven- en zijlicht van glas-in-lood. Aan voorgevel zijn twee driezijdige erkers met glas-in-lood bovenlichten onder streklaag; de luiken voor de onderste ruiten zijn vernieuwd. Boven de erkers zijn opgemetselde balkonbalustrades; de dubbele glazen balkondeuren hebben zijlichten. Aan de zuidgevel is een rechthoekige bakstenen serre met platte dakafsluiting. Aan de Noordzijde is een uitbouw onder ingezwenkt zadeldak met houten beschot. Aan deze zijde is een zij-ingang t.b.v. het vm. notariskantoor. Op de hoek van de nok en hoekkepers zijn twee schoorstenen; in de Noord-, Oost-, en Westschilden bevinden zich dakkapellen. Aan achterzijde is een daklicht t.b.v. een bovenlicht in het portaal op de verdieping. De later verlengde garage is opgetrokken in roodbruine bakstenen en heeft een zadeldak.

Het interieur van de notariswoning is nauwelijks gewijzigd; de oorspronkelijke indeling is gehandhaafd. Zo zijn ondermeer het notariskantoor met de kluis, als ook de dienstbodekamer met bedstee op de zolder nog aanwezig. De aankleding en de details in de woning zijn grotendeels oorspronkelijk, zoals ondermeer de vloertegels in de hal, de keukeninrichting en de betegelde haarden. Voorts o.a. de onderscheiden plafonds in het woongedeelte en bedrijfsgedeelte, resp. de balken-, en stucplafonds, en het glas-in-lood bovenlicht in het portaal op de verdieping.

Waardering

Het woonhuis-kantoor uit 1916 aan de Skoalikkers te Buitenpost is van cultuurhistorisch en architectonisch belang vanwege:

- de situering aan de in de jaren twintig aangelegde straat,

- de hoge mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- de hoge mate van gaafheid van de detaillering,

- de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur,

- de hoge mate van gaafheid van het interieur.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSkoalikkers259284 TTAugustinusga

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWerk-woonhuisKantoorwoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DrogehamC995

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Interbellum-architectuurinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19151915exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Pothoven, H.A. ; Drenthearchitect / bouwkundige / constructeur

MRS-aanv.