502368 - Sint Martinus
Medemblik C 2955
Ridderstraat 3, 1671 CS te Medemblik

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan ten ZW van de Rooms Katholieke St. Martinuskerk gebouwde KOSTERSWONING. De kosterswoning is onderkelderd en bestaat uit één bouwlaag onder zadeldak met zwarte kruispan. De kosterwoning kwam waarschijnlijk samen met de kerk gereed in 1904. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, de geveltop aan de voorzijde heeft houten vakwerk met daartussen metselmozaïek. De lekdorpels zijn uitgevoerd in roodgeglazuurde baksteen. Het pand heeft merendeels zesruits vensters die in de voorgevel zijn geplaatst onder getoogde spaarvelden met metselmozaïek. De voordeur, een paneeldeur met glaspanelen, bevindt zich in een getoogd portiek op de rechterhoek van de voorgevel.

Waardering

e kosterwoning is van belang als historisch-functioneel onderdeel van het beschreven kerkelijk complex van de St. Martinus.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Kosterswoning