Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
502383
Complexnummer
502368 - Sint Martinus
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82849/134
Kadastrale aanduiding
Medemblik C 2956
Ridderstraat 7, 1671 CS te Medemblik

Omschrijving

Inleiding

PASTORIE, gebouwd rond 1850 bij de voorganger van de huidige St. Martinuskerk in sobere neoclassicistische trant.

Omschrijving

De pastorie is een rechthoekig volume in rode baksteen en heeft twee bouwlagen onder omlopend schilddak met de noklijn evenwijdig aan de straat. Het schilddak heeft op beide nokpunten een schoorsteen en is bedekt met zwarte Hollandse pan. Het muurwerk heeft een gepleisterde cordonlijst onder de lekdorpels van de verdiepingvensters. De pastorie heeft een lijstgevel ter breedte van vijf vensterassen. De middelse as heeft op de parterre een omlijste hoofdingang (onder meer kroonlijst op consoles) met dubbele paneeldeur en bovenlicht. De overige assen hebben zesruitsschuifvensters. De lekdorpels van de verdieping zijn met een gepleisterde cordonlijst verbonden. De achterzijde is vergelijkbaar met de voorzijde. De centrale ingang is daar echter eenvoudig van vorm. De rechterzijde (N) bevat een zesruitsschuifvenster op de verdieping. De linkerzijde grenst aan de sacristie.

Het interieur bevat op de parterre rechts (N) van de centrale gang twee kamers met stucplafonds en marmeren schoorsteenmantels.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het beschreven kerkelijke complex van de St. Martinus.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 502368. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1850
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden
MRS-aanv.