Medemblik A 4382 A2
Medemblik A 4382 A1
Bagijnhof 12, 1671 CD te Medemblik

Inleiding

Het in 1910 gebouwd POSTKANTOOR, gelegen aan de noordzijde van Bagijnhof. Aan de achterzijde van het pand is later een aanbouw geplaatst.

N.B. De hierboven genoemde aanbouw valt buiten de bescherming

Omschrijving

Het twee bouwlagen en één kapverdieping tellende postkantoor is geplaatst op een T-plattegrond en is opgetrokken uit rode baksteen. Het pand wordt gedekt door een schilddak met wolfeinden aan zijkanten en bij ingestoken kappen boven de middenrisalieten van voor- en achtergevel. Het dak is voorzien van zwarte Friese kruispannen. De wolfeinden van de zadeldaken worden ieder bekroond met een piron. Op de gehele gevel zijn natuurstenen lekdorpels en raamlijsten aangebracht, evenals sierankers welke zich boven de vensters bevinden. Hierbij bevatten de laagste sierankers elk een cijfer van het bouwjaar 1910. De eerste verdieping wordt van de begane grond gescheiden door een natuurstenen cordonlijst. Het pand is voorzien van T-vormige schuifvensters met drieruits segmentvormig afgesloten bovenlicht.

De voorgevel, rustend op een natuurstenen plint, heeft een middenrisaliet, welke zowel op de begane grond als op de verdieping twee T-vensters bezit. Tussen de vensters op de begane grond bevindt zich tevens een natuurstenen brievenbus. Op beide verdiepingen zijn elk drie sierankers aangebracht en op de begane grond bevindt zich boven ieder venster een klein luchtrooster. De middenrisaliet doorsnijdt de daklijst en heeft ter hoogte van de kapverdieping vijf segmentvormig afgesloten vensterassen, welke, parallel met de daklijst, van buiten naar binnen in hoogte toenemen en op een doorlopende natuurstenen lekdorpel zijn geplaatst. De drie middelste vensters zijn voorzien van schuiframen en drieruits bovenlichten, terwijl de twee buitenste assen blinde nissen zijn. Een overstekende daklijst, welke beëindigd wordt met voluten, sluit de risalerende gevel af. De daklijst wordt ondersteund door houten geprofileerde consoles. De linker- en rechtertravee van de voorgevel spiegelen elkaar en bezitten op de begane grond aan de buitenzijde een portaal, waarboven een bovenlicht met drie rondboogvensters in glas-in-lood is aangebracht. In het portaal bevindt zich een houten panelendeur. De portalen worden geflankeerd door een venster. De eerste verdieping telt op beide traveeën twee vensters. De daklijst die de beide gevels beëindigt, is gedecoreerd met kleine geprofileerde consoles. De kapverdieping bezit zowel links en rechts van het ingestoken dak boven de middenrisaliet een dakkapel, welke is voorzien van een leistenen dakbedekking.

De rechter zijgevel van het pand heeft op de begane grond een schuifvenster, welke zich in het midden van de gevelwand bevindt. De eerste verdieping wordt door een natuurstenen cordonlijst gescheiden van de begane grond, en bezit op de linkerhelft van de gevelwand een T-schuifvenster. Op de rechter helft bevindt zich een klein venster, door een verticale roede in tweeën verdeeld. De kapverdieping telt vijf vensterassen identiek aan de vensters ter hoogte van de kap in de middenrisaliet. De zijgevel wordt afgesloten met een houten daklijst, gesteund door gedecoreerde houten consoles.

De begane grond en de eerste verdieping van de linker zijgevel bezitten respectievelijk links en rechts een T-schuifvenster; het venster op de begane grond is voorzien van een gietijzeren rooster. De gevel van de kapverdieping is, evenals de daklijst, identiek aan die van de rechter zijgevel. De linker zijgevel wordt tevens aan de linker zijde geflankeerd door een licht terugspringende gevelwand met plat dak, waarin zich op de eerste verdieping drie smalle hoge glas-in-loodvensters bevinden, voorzien van een doorlopende natuurstenen lekdorpel. De achtergevels van het hoofdvolume zijn blind.

De achter- en zijgevels op de begane grond van het bouwlichaam dat loodrecht op het hoofdvolume staat zijn, door de recente aanbouw, niet meer zichtbaar. De eerste verdieping van dit bouwdeel bezit op de zijgevels elk één T-schuifvenster met segmentvormig driedelig bovenlicht. Op de achtergevel bevinden zich twee van deze vensters. De kapverdieping van de achtergevel heeft dezelfde vensterindeling en daklijst als de kapverdiepingen op de zijgevels en middenrisaliet aan de voorzijde van het hoofdgedeelte.

Waardering

Het gaaf bewaard gebleven postkantoor is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, als zijnde een gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een postkantoor uit de tweede helft van de 19de eeuw. Tevens heeft het pand een beeldbepalende waarde in relatie tot de bebouwing aan de Bagijnhof.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Postkantoor