Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
502421
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82815/166
Kadastrale aanduiding
Medemblik A 877
Oosterhaven 30, 1671 AB te Medemblik

Omschrijving

Inleiding

Voormalig WOONHUIS, vermoedelijk gebouwd in de 17de eeuw maar in detweede helft van de 19de eeuw voorzien van nieuwe gevels en interieur-onderdelen.

Het pand is gelegen aan de noord-westzijde van de Oosterhaven. Het dijkhoekpand is terug te vinden in het Oud-Archief van Medemblik (wanneer er belasting voor betaald wordt). Het huis is onder meer de woning van burgemeester van Houweningen geweest, en is thans in gebruik als woonhuis annex café.

Omschrijving

Het twee bouwlagen en één kapverdieping tellende pand is geplaatst op een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een schilddak voorzien van zwart verglaasde, platte pannen. Het pand heeft een hoge, hardstenen stoep met stoeppalen en kettingen aan de zijde van de Oosterhaven.

De voorgevel (zuid) is over beide bouwlagen verdeeld in vijf vensterassen waarvan de middelste op de begane grond de enigszins excentrisch geplaatste ingangspartij onder kroonlijst met voluutvormige consoles bevat.

De vensters zijn aan de bovenzijde lichtgebogen onder rijkbewerkte stuccowenkbrauwen met vegetatieve ornamenten en kopje. De twee rechter vensters zijn smaller dan de linker vensters.

De eerste verdieping bevat dezelfde schuiframen met decoratie als die op de begane grond, waarbij de vaste ramen van de schuifvensters glas-in-lood bezitten. Boven de ingangspartij bevindt zich een blind venster.

De voorgevel wordt afgesloten door een verhoogde kroonlijst, gesteund door consoles. Tussen de consoles is het fries bewerkt met spaarvelden waar in het midden een blokmotief is aangebracht. Het dak is voorzien van een dakkapel met gesneden vleugelstukken, bekroond door een scheepje.

De linker zijgevel (west) aan de zijde van de straat naar het Gedempte Achterom heeft ingangen naar souterrain en bar, en is voorzien van een reeks gladde muurankers en vier rechthoekige vensters met bovenlicht op de begane grond waarboven zich eveneens een rij muurankers bevindt. Boven in deze gevel is een rond venster met gietijzeren traceringen aangebracht. Tegen de achtergevel is in de 20ste eeuw een grote, ongepleisterde uitbouw aangebouwd, die niet beschermenswaardig is.

In het interieur zijn nog elementen te herkennen die dateren uit de ontstaansperiode van het pand, zoals de keldergewelven met tegeltableaux (waarop onder andere oude ambachten zijn afgebeeld) en restanten van moerbinten. De glas-in-lood deuren in de achterkamer en het stuccoplafond werden aan het eind van de 19de eeuw aangebracht.

Waardering

Het pand is van architectuurhistorische betekenis als goed voorbeeld van een in de kern vermoedelijk 17de-eeuws dijkhuis met gevels en interieur-onderdelen uit de tweede helft van de 19de eeuw, alsmede vanwege de oorspronkelijke onderdelen in het interieur.

Tevens is het huis van beeldbepalend belang vanwege de karakteristieke hoofdvorm en als onderdeel van de oude bebouwing aan de Oosterhaven.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1860
1870
globaal
vervaardiging
1600
1699
globaal
MRS-aanv.
verbouwing
1850
1899
globaal
MRS-aanv. Nieuwe gevels en interieur-onderdelen

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Dijkwoning MRS-aanv.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden
MRS-aanv.