Wester-Koggenland AB 125
Westeinde 276, 1647 MN te Berkhout

Inleiding

STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Noordhollandse type, volgens steen in gevel en in schoorsteen gebouwd in 1910 en gesitueerd aan de zuidzijde van het Oosteinde met de noklijn haaks op de straat.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder schilddak met zwarte muldenpan. Ter verlenging van de koestal heeft de boerderij aan de achterzijde (Z) een staartstuk onder zadeldak met zwarte muldenpan.

De houten inwendige draagconstructie bestaat uit een dubbel vierkant met dekbalkgebinten zonder overstek. Aan de noordzijde en een deel van de westzijde van het vierkant bevindt zich de woning, aan de oost- en zuidzijde de koestal. De dars beslaat een gedeelte van de westzijde.

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, die in de rijk gedecoreerde voorgevel onder meer wordt afgewisseld door witte en grijze kalkzandsteen in horizontaal lijstwerk en ontlastingsbogen. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn de schieters van de muurankers zichtbaar.

De symmetrisch opgezette voorgevel (N) heeft hoeklisenen en een vooruitspringende middenpartij op de begane grond. Deze middenpartij heeft eveneens hoeklisenen. De middenpartij springt vooruit tot aan de kapvoet en wordt daar door een in tegelwerk uitgevoerd fries met houten kroonlijst afgesloten. De middenpartij heeft vier schuifvensters, twee aan de voorzijde en een smaller schuifvenster aan elke zijkant. Boven de middenpartij bevindt zich een plat met een teruggeplaatste dakkapel. Het plat heeft een ijzeren balustrade. De dakkapel heeft uitgemetselde hoeken en een flauw hellend zadeldak. Het zadeldak is zinkgedekt en voorzien van een gesneden makelaar en van windveren. De dakkapel heeft een zevendelig kozijn met centraal geplaatste stolpdeur. Boven de dakkapel doorsnijdt een ronde schoorsteen op vierkante basis het dakschild.

De gevelvlakken van de voorgevel die de middenpartij flankeren worden door een gesneden fries met kroonlijst afgesloten en bevatten elk twee vensterasen. In de as direct links (O) van de middenpartij bevindt zich een paneeldeur met gesneden Art-Nouveau motief. De deur heeft twee glaspanelen. Boven het deurkalf bevindt zich een bovenlicht. De overige vensterassen bevatten schuifvensters. De spaarvelden onder de ontlastingsbogen van venster- en deuropeningen zijn alle voorzien van metselmozaïek in rood, geel en blauw.

De linkerzijde (W) heeft in het muurgedeelte waarachter zich de dars bevindt nog drie hooggeplaatste ijzeren stalvensters in getoogde en met grijze kalkzandsteen gedecoreerde vensteropeningen.

De rechterzijde (O) heeft een reeks van negen hooggeplaatste ijzeren stalvensters in getoogde en met grijze kalkzandsteen gedecoreerde vensteropeningen.

De achterzijde heeft links (W) de darsdeur, daarnaast twee hooggeplaatste ijzeren stalvensters in getoogde en met grijzekalkzandsteen gedecoreerde vensteropeningen. Het staartstuk heeft in de linkerzijde (W) en in de kopse zijde (Z) nog een oorspronkelijk houten schuifvenster.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als een gaaf bewaard gebleven voorbeeld van agrarische bouwkunst uit de vroege 20ste eeuw.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij MRS-aanv.