Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
502493
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
29 oktober 1996
Kadaster deel/nr: 
8341/29
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Koggenland
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Berkhout
X-Y coördinaat: 
127264 - 516835

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Noordhollandse type, volgens steen in gevel en in schoorsteen gebouwd in 1910 en gesitueerd aan de zuidzijde van het Oosteinde met de noklijn haaks op de straat.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder schilddak met zwarte muldenpan. Ter verlenging van de koestal heeft de boerderij aan de achterzijde (Z) een staartstuk onder zadeldak met zwarte muldenpan.

De houten inwendige draagconstructie bestaat uit een dubbel vierkant met dekbalkgebinten zonder overstek. Aan de noordzijde en een deel van de westzijde van het vierkant bevindt zich de woning, aan de oost- en zuidzijde de koestal. De dars beslaat een gedeelte van de westzijde.

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, die in de rijk gedecoreerde voorgevel onder meer wordt afgewisseld door witte en grijze kalkzandsteen in horizontaal lijstwerk en ontlastingsbogen. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn de schieters van de muurankers zichtbaar.

De symmetrisch opgezette voorgevel (N) heeft hoeklisenen en een vooruitspringende middenpartij op de begane grond. Deze middenpartij heeft eveneens hoeklisenen. De middenpartij springt vooruit tot aan de kapvoet en wordt daar door een in tegelwerk uitgevoerd fries met houten kroonlijst afgesloten. De middenpartij heeft vier schuifvensters, twee aan de voorzijde en een smaller schuifvenster aan elke zijkant. Boven de middenpartij bevindt zich een plat met een teruggeplaatste dakkapel. Het plat heeft een ijzeren balustrade. De dakkapel heeft uitgemetselde hoeken en een flauw hellend zadeldak. Het zadeldak is zinkgedekt en voorzien van een gesneden makelaar en van windveren. De dakkapel heeft een zevendelig kozijn met centraal geplaatste stolpdeur. Boven de dakkapel doorsnijdt een ronde schoorsteen op vierkante basis het dakschild.

De gevelvlakken van de voorgevel die de middenpartij flankeren worden door een gesneden fries met kroonlijst afgesloten en bevatten elk twee vensterasen. In de as direct links (O) van de middenpartij bevindt zich een paneeldeur met gesneden Art-Nouveau motief. De deur heeft twee glaspanelen. Boven het deurkalf bevindt zich een bovenlicht. De overige vensterassen bevatten schuifvensters. De spaarvelden onder de ontlastingsbogen van venster- en deuropeningen zijn alle voorzien van metselmozaïek in rood, geel en blauw.

De linkerzijde (W) heeft in het muurgedeelte waarachter zich de dars bevindt nog drie hooggeplaatste ijzeren stalvensters in getoogde en met grijze kalkzandsteen gedecoreerde vensteropeningen.

De rechterzijde (O) heeft een reeks van negen hooggeplaatste ijzeren stalvensters in getoogde en met grijze kalkzandsteen gedecoreerde vensteropeningen.

De achterzijde heeft links (W) de darsdeur, daarnaast twee hooggeplaatste ijzeren stalvensters in getoogde en met grijzekalkzandsteen gedecoreerde vensteropeningen. Het staartstuk heeft in de linkerzijde (W) en in de kopse zijde (Z) nog een oorspronkelijk houten schuifvenster.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als een gaaf bewaard gebleven voorbeeld van agrarische bouwkunst uit de vroege 20ste eeuw.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaWesteinde2761647 MNBerkhout

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Wester-KoggenlandAB125

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantstreek-eigen bouwtrantinvloeden

MRS-aanv.

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Stolpboerderij

MRS-aanv.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19101910globaalvervaardiging