Wester-Koggenland AB 1043
Spierdijkerweg 121, 1641 LX te Spierdijk

Inleiding

STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Noordhollandse type, genaamd "Wilhelminahoeve" en volgens steen in schoorsteen gebouwd in 1898. De boerderij staat in de dorpskom aan de oostzijde van de Spierdijkerweg. De boerderij staat aan een ruim voorerf met de noklijn haaks op de weg.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder schilddak met zwarte Hollandse pan en met lood beklede makelaars op de beide nokpunten.

De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een rechthoekig vierkant met dekbalkgebinten. De oorspronkelijke indeling rond het vierkant is ten dele aanwezig aan de westzijde (woning) en de noordzijde (dars).

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen met spaarzaam gebruik van gele baksteen ter decoratie. Het muurwerk heeft een met cement aangestreken plint.

De symmetrisch opgezette voorgevel (NW) telt zes vensterassen. De tweede as vanaf rechts bevatte in oorsprong een deur doch heeft thans evenals de andere vensterassen een schuifvenster.

De twee centrale assen zijn geplaatst in een hoge en risalerende middenpartij die de kapvoet doorsnijdt. De hoeken van de gevel en de beide buitenhoeken van de middenpartij zijn geblokt uitgemetseld. De middenpartij heeft een flauw hellend zadeldak met zwarte Hollandse pan, gesneden windveren en gootlijsten. In de geveltop van de middenpartij bevindt zich een klein rond venster met daaronder een gevelsteen met de naam van de boerderij. Het dakschild van de hoofdkap wordt hoog boven de middenpartij doorsneden door een een ronde schoorsteen op vierkante basis waarin zich de genoemde steen met jaartal bevindt. De gevelvlakken die de middenpartij flankeren hebben elk een gladde kroonlijst.

Van de overige zijden is de linkerzijde (NO) nog geheel oorspronkelijk. Het is een grotendeels blinde wand met drie hooggeplaatste ijzeren stalvensters. De achterzijde (ZO) bevat rechts de darsdeur.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van agrarische bouwkunst uit de late 19de eeuw.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij MRS-aanv.