Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
502507
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
29 oktober 1996
Kadaster deel/nr: 
8341/29
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Koggenland
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Zuidermeer
X-Y coördinaat: 
127130 - 519913

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, volgens gevelsteen en steen in schoorsteen gebouwd in 1907. De boerderij staat aan de noordzijde van de Koggeweg met de noklijn haaks op de weg.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder rietgedekt schilddak met getoogde spiegel en pannenrand in zwarte geglazuurde Hollandse pan.

De houten draagconstructie bestaat uit een rechthoekig vierkant met dekbalkgebinten en overstek boven de woning. Aan de westzijde van dit vierkant bevindt zich de dars, aan de noord- en oostzijde de koestal en aan de zuidzijde (voorzijde) de woning.

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen boven een gecementeerde plint in het motief van kleine blokken natuursteen. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn de schieters van de muurankers zichtbaar.

De voorgevel (Z) is symmetrisch van opzet. Deze gevel heeft uitgemetselde hoeken en een risalerende middenpartij waarvan de hoeken eveneens zijn uitgemetseld. De middenpartij heeft op de parterre twee schuifvensters en op de verdieping een driedelig kozijn met hoog centraal schuifraam. De vensters hebben geprofileerde kozijnen. In de geveltop bevindt zich een gebeeldhouwde paardekop. De middenpartij heeft een zinkgedekt zadeldak met gesneden windveren en gootlijsten. In het dakschild van de hoofdkap boven de middenpartij bevindt zich een ronde schoorsteen op vierkante basis. Deze schoorsteen bevat natuursteen en gele baksteen ter decoratie. De gevelvlakken die de middenpartij flankeren worden elk door een kroonlijst afgesloten en bevatten elk twee vensterassen met in de as direct rechts (O) van de middenpartij de (vernieuwde) voordeur. Links naast de voordeur bevindt zich de genoemde gevelsteen. De overige assen bevatten schuifvensters. De geveldecoratie bestaat onder meer uit: gele baksteen ter decoratie in de uitgemetselde partijen; gele baksteen en hardsteen in de ontlastingsbogen boven vensters en voordeur; metselmozaïk in rood en geel in de spaarvelden boven vensters en voordeur; snijwerk op het fries.

De linkerzijde (W) bevat een opgeklampte deur met bovenlicht en drie getoogde ijzeren stalvensters. De rechterzijde (O) bevat alleen vier getoogde ijzeren stalvensters. De achterzijde (N) heeft rechts de darsdeur. Het interieur van de woning heeft nog de oorspronkelijke schouw en vrijwel alle oorspronkelijke betimmeringen op plafonds en wanden.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van agrarische bouwkunst uit de vroege 20ste eeuw.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKoggeweg11652 PCZuidermeer

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Wester-KoggenlandAG371

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantstreek-eigen bouwtrantinvloeden

MRS-aanv.

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Stolpboerderij

MRS-aanv.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19071907globaalvervaardiging