Wester-Koggenland AF 453
Wester-Koggenland AF 454
Dorpsweg 67 A, 1631 DH te Oudendijk
Dorpsweg 67, 1631 DH te Oudendijk

Inleiding

Tegen dijk aan de noordzijde van de Dorpsweg gelegen STOLPBOERDERIJ, gebouwd in 1878 in eclectische trant. De boerderij wordt van de openbare weg gescheiden door een ijzeren hek. Het ontwerp van deze boerderij wijkt af van de gebruikelijke stolptypen doordat de aan de dijkzijde (voorzijde) gelegen woning aan beide zijden met een korte vleugel is verlengd waardoor een T-vormig grondplan is ontstaan.

Omschrijving

Op T-vormig grondplan gebouwde stolpboerderij onder uit tentdak en schilddak samengestelde kap. De kap is bedekt met een zwarte muldenpan voorzien van ruitvormig motief en een zwarte kruispan. De ten dele onderkelderde boerderij heeft een vierkant met dekbalkgebint en overstek boven de woning.

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, waarbij in het muurwerk van de woning gebruik is gemaakt van pleister voor de decoratie. Het muurwerk van de woning wordt afgesloten door een hoofdgestel dat ook de beide vleugels omvat.

De symmetrisch opgezette voorgevel (woning) wordt door vier geblokte pilasters, waarvan één op elke hoek, verdeeld in drie traveeën, waarvan de centrale travee smaller is. De centrale travee vormt een hogere middenpartij die het hoofdgestel doorsnijdt. Deze middenpartij heeft een driehoekige geveltop met akroterieën op de beide hoeken en op de top. De middenpartij heeft een met pannen gedekt zadeldak. Boven de middenpartij wordt het dakschild doorsneden door een ronde schoorsteen op vierkante basis. De middenpartij heeft op de parterre twee dicht naast elkaar geplaatste schuifvensters en op de verdieping een centraal stolpvenster met getoogde bovenzijde. De flankerende traveeën hebben elk een centraal geplaatst schuifvenster. De vensters op de parterre hebben aan de bovenzijde alle afgeronde hoeken en een ingezwenkte boog. Deze vorm wordt benadrukt door rijk gedecoreerde wenkbrauwen. De verdieping heeft een getoogde wenkbrauw. De beide vleugels hebben in de kopse zijden (O, W) elk één H-venster.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van landelijke bouwkunst uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij MRS-aanv.