Wester-Koggenland M 685
Wester-Koggenland M 684
Wogmeer 88, 1643 NH te Spierdijk
Wogmeer 88 A, 1643 NH te Spierdijk

Inleiding

Aan de zuidzijde van de weg gelegen STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Westfriese type, in oorsprong mogelijk ouder, doch in huidige vorm merendeels daterend uit de periodes rond 1870 en 1915. De boerderij, die de naam "Greta Hoeve" draagt, staat met de noklijn evenwijdig aan de weg en is gedeeld in twee woningen. Zonder het monumentale karakter van de boerderij te schaden zijn het muurwerk en de gevelindeling van de linkerzijde en achterzijde gewijzigd.

N.B. De aangebouwde stenen schuur aan de zuidzijde valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder rietgedekt schilddak met omgaande pannenrand in zwarte Hollandse pan. In het rechter dakschild (W) staat een ronde schoorsteen op vierkante basis met een steen met het jaartal 1868. De inwendige houten draagconstructie betaat uit een dubbel vierkant met dekbalkgebint en overstek boven de woning aan de westzijde.

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen die ten dele is bepleisterd met cementhoudende pleister met groeven. De genoemde schoorsteen bestaat uit rode baksteen met gele baksteen en hardsteen ter decoratie.

De voorzijde (N) heeft links (O) de teruggelegen darsdeur. Rechts daarvan is de voorzijde symmetrisch en ter breedte van acht vensterassen die met uitzondering van de derde as vanaf links zijn voorzien van schuifvensters. De genoemde derde as bevat een paneeldeur met bovenlicht. De paneeldeur heeft een ijzeren harnas. De twee middelste assen bevinden zich in een hoge middenpartij die de kapvoet doorsnijdt. De hoeken van de middenpartij zijn liseenachtig uitgemetseld en bepleisterd. De middenpartij heeft een flauw hellend en overstekend zadeldak met zwarte Hollandse pan. De windveren en gootlijsten zijn glad en bevatten in de top houtsnijwerk en een makelaar en op de beide hoeken verticale sierelementen. Onder de geveltop van de middenpartij bevindt zich een vijfdelig kozijn met hoger schuifraam in het midden. Dit kozijn wordt afgesloten door een brede ontlastingsboog. De gevelvlakken die de middenpartij flankeren hebben elk een gladde kroonlijst met consoles.

De rechterzijde (Z) telt zes paarsgewijze vensterassen met schuifvensters. De woning aan de westzijde heeft een smuiger met paarse tegels.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van agrarische bouwkunst uit de decennia rond 1900.

restauratie

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij MRS-aanv.