Wester-Koggenland R 731
Noorddijkerweg 11, 1645 VB te Ursem

Inleiding

Aan de westzijde van de Noorddijkerweg en aan ruim voorerf gelegen STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Westfriese type.

De boerderij dateert in oorsprong mogelijk uit de periode rond 1800 doch werd in de tweede helft van de 19de eeuw voorzien van nieuwe muren en wanden. De linkerzijde (Z) is naderhand gewijzigd, echter zonder het monumentale karakter van de boerderij te schaden.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolp onder rietgedekt schilddak met omgaande pannenrand in zwarte Hollandse pan. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een vierkant met dekbalkgebint en overstek boven de woning (O).

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, de darswand heeft horizontaal gerabat beschot. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn de schieters van de muurankers zichtbaar. De boerderij heeft een kelder aan de linkerzijde.

De voorzijde (O) is asymmetrisch van opzet. Rechts bevindt zich de terugliggende darsdeur. Links daarvan telt de gevel vijf vensterassen, met in de middelse as een opgeklampte deur en in de flankerende assen schuifvensters. Het gevelgedeelte van vijf vensterassen wordt afgesloten door een kroonlijst. Boven de kroonlijst bevindt zich een dakkapel met klokgevel in verticaal beschot met centraal schuifvenster. De dakkapel heeft een voet ter breedte van de drie middelste vensterassen en wordt achter de geveltop afgesloten door een rietgedekte steekkap. In het dakschild boven de dakkapel bevindt zich een vierkante schoorsteen.

De rechterzijde (N) is een merendeels gesloten zijde met gootlijst op klampen, twee getoogde ijzeren stalvensters en een opgeklampte deur met bovenlicht.

De merendeels gesloten achterzijde (W) heeft nog drie getoogde ijzeren stalvensters.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang als merendeels gaaf bewaard voorbeeld van een boerderij die in de huidige verschijningsvorm dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw.

restauratie

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij MRS-aanv.