Wester-Koggenland AB 617
Westeinde 314, 1647 MR te Berkhout

Inleiding

Als rentenierswoning gebouwd WOONHUIS genaamd "Troostwijk", gebouwd rond 1875 en gesitueerd aan de zuidzijde van het Westeinde met de noklijn evenwijdig aan de straat. Het woonhuis ligt op geruime afstand van de openbare weg. Op de scheiding van het erf en de openbare weg staan vier gedecoreerde hekpijlers van een betonachtige samenstelling.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde woonhuis, bestaande uit begane grond en kapverdieping onder schilddak met zwarte muldenpan. Op de beide nokpunten staan schoorstenen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen boven een met cement aangestreken plint en is gedecoreerd met gepleisterde architraven en sluitstenen. Het muurwerk van de voorgevel en de beide zijgevels wordt afgesloten met een hoofdgestel.

De symmetrisch opgezette voorgevel (N) telt vijf vensterassen. Vier lisenen - waarvan twee hoeklisenen - verdelen de voorgevel in drie traveeën, een centrale travee ter breedte van één vensteras en flankerende traveen ter breedte van twee vensterassen. In de middelste as bevindt zich een dubbele, teruggeplaatste voordeur met ijzeren harnassen. Boven het hoofdgestel wordt de middenpartij geaccentuuerd door een forse dakkapel met hoeklisenen en fronton. De dakkapel heeft een teruggeplaatste dubbele paneeldeur met glaspanelen. Deze deur geeft toegang tot een op consoles geplaatst balkon met balustrade in hout en gietijzer.

De flankerende traveeën hebben elk twee schuifvensters onder een ontlastingsboog met sluitsteen.

De merendeels blinde rechterzijgevel (W) bevat links (N) een schuifvenster identiek aan die in de voorgevel. Rechts hiervan bevindt zich een rond gietijzeren rooster. De overigegevels bevatten alleen delen van het oorspronkelijke muurwerk.

Waardering

Het woonhuis met bijbehorende hekpijlers is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van landelijk bouwkunst uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Het woonhuis heeft ensemblewaarde met de aangrenzende stolpboerderij aan Westeinde 312.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning MRS-aanv.