Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
504520
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 januari 1997
Kadaster deel/nr: 
82914/200
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Rheden
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Velp
X-Y coördinaat: 
195670 - 445061

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

De kerk met T-vormige plattegrond ligt circa zeven meter achter de rooilijn van de Kerkstraat op een door groen omzoomd pleintje.

Omschrijving

Neo- classicistische Waterstaatskerk naar ontwerp van de architect Evert Jenni gebouwd tussen 1839 en 1841. Gevels in schoon metselwerk voorzien van doorlopende gepleisterde plint, ten dele van hardsteen met hardstenen stoep voor de ingang van het noordelijk zijportaal. De gevels zijn in- en uitwendig geleed door gepleisterde zuilen (op de hoeken) en pilasters: buiten met kapitelen in toscaanse orde, binnen versierd met acanthusbladeren. De gevels worden afgesloten door een klassiek hoofdgestel met verspringende, geprofileerde kroonlijsten waarin de goten zijn opgenomen. Vensters met zowel rond- als spitsbogen en oculi, alle voorzien van traceringen in gietijzer. Voegwerk met uitzondering van opzetstuk voorgevel en achtergevel origineel, dakbedekking vernieuwd.

Voorgevel met driehoekig, houten fronton en daarboven een bakstenen opzetstuk in de vorm van een klokgevel met risalerend middendeel waarin een rond venster, ter zijde met ballen versierde hoekpinakels en boven bekronend smeedwerk met windvaan in de vorm van een vergulde engel met bazuin. Hoofdingang met viervoudige paneeldeuren en kalf met bladsnijwerk; dubbele paneeldeur in de tegenoverliggende westelijke gevel met bakstenen bekroning in de vorm van het mansardedak met pinakels waarop ballen. Zijportalen met frontons tegen de twee blinde kopgevels met pilasters.

Gestuct tongewelf met de doorsnede van een spiegelboog en rozetten op lijst. Uit Utrecht afkomstig eenklaviers orgel uit 1772 door H.H. Hess op tribune uit 1878 en 18de-of 19de-eeuwse kansel uit Winterswijk daaronder, drie memorieborden met namen van predikanten, geelkoperen kroonluchters; gemoderniseerde vloer en banken.

Waardering

Goed bewaard voorbeeld van een hervormde Waterstaatskerk met grotendeels gaaf exterieur en ten dele gemoderniseerd interieur waarin orgel en kansel van elders ondergebracht zijn. Stedebouwkundig van belang wegens terugliggende positie ten opzichte van straat met gave bebouwing uit de tijd direkt nadat de kerk tot stand kwam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKerkstraat326883 HTVelp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerk en kerkonderdeel

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Velp GelderlandH85

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18391841globaalvervaardiging