Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
504736
Complexnummer: 
504733 - Vondelpark
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
1 november 1996
Kadaster deel/nr: 
13807/9
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
120562 - 486074

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Een rond ca. 1865-1870 westelijk in het Vondelpark direct bij de hoofdingang aan de Stadhouderskade opgetrokken PARKOPZICHTERSWONING in neo-classicistische stijl met landelijke invloeden in de detaillering in opdracht van het bestuur van de 'Vereeniging tot aanleg van een Ry- en Wandelpark te Amsterdam'. De opzichterswoning is mogelijk ontworpen door J.D. Zocher.

Omschrijving

Een op een nagenoeg vierkante plattegrond in gepleisterde baksteen opgetrokken woonhuis bestaande uit twee verdiepingen onder een samenstel van een overstekend zadeldak en een overstekend lessenaardak, beide bedekt met pannen.

Het huis bestaat aan de voorzijde uit twee traveeen. De smallere en lagere ingangstravee is iets naar achter teruggezet met op de begane grond een rechthoekige houten deur met ijzeren deurklopper en een klein vierkant venster. Daarboven een eenruits bovenlicht. Het muurvlak van de verdieping is met beschot bekleed waarbij de smalle houten planken verticaal tegen elkaar zijn geplaatst en aan de onderzijde tandvormig zijn ingesneden. In het midden een kruisvenster met geknikte bovendorpel en openslaande ramen.

De rechtertravee heeft op de begane grond een driehoekerker met diepgelegen houten kozijnen in zeer licht gebogen vensteruitsparingen met geprofileerd kantelaaf. Daarboven een fries met twee waterspuwers. Het erkerdak is bekleed met zink.

In de verdiepingen een groot rondboogvormig venster met een houten roedenverdeling en openslaande ramen. Bovenlicht in tweeën onderverdeeld. Boven het raam een rondboogvormige waterlijst waarin schelpvormige sluitsteen rustend op twee peervormige consoles. Aan de onderkant van het dakoverstek in de daknok aan de onderzijde tandvormig ingesneden houten planken, verticaal tegen elkaar geplaatst. De puntvormige daklijst is geprofileerd.

Linkerzijgevel met overstekend dak met geprofileerde gootlijst. Aan de bovenzijde van de gevel houten beschot, aan de onderzijde tandvormig ingesneden. Gekoppeld venster met houten stijl. Schuiframen met in tweeën verdeelde bovenlichten. Boven het venster fraai geprofileerde waterlijst aan beide uiteinden rustend op twee sierconsoles. Aan de uiteinden van de gevel wordt de overgang van dak naar muurvlak gevormd door twee houten sierkorbelen. Dakkapel met drie vensters.

Rechterzijgevel met glazen serre die toen ter tijd dienst deed als 'hulplokaal voor voorlopige opname van drenkelingen en schijndoden'.

Achtergevel nagenoeg identiek aan voorgevel. In de linkertravee in plaats van de driehoekerker een rechthoekig raam. In de lagere en naar achter gerooide rechtertravee een achteringang met twee naastliggende kleine vensters met onderdorpel.

Waardering

Voormalige parkopzichterswoning van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde en als architectonisch en functioneel onderdeel van het Vondelpark.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVondelpark11071 AAAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenDienstwoning(K)Opzichterswoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamR6450
AmsterdamR333