Amsterdam U 167
Vondelpark 4, 1071 AA te Amsterdam

Inleiding

Omstreeks 1880 noordelijk in het Vondelpark en oostelijk van de Kattenlaan in een eenvoudige neo-renaissance stijl ontworpen vrijstaand GEMAAL in opdracht van het bestuur van de Vereeniging tot oprichting van een Rij- en Wandelpark te Amsterdam.

N.B. De machines bevonden zich in het voorhuis. Nadat de Overtoomse vaart en de Kattensloot in 1903 werden gedempt is het pand verbouwd tot PARKOPZICHTERSWONING en uitgebreid met een achterhuis.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond tot stand gekomen in baksteen opgetrokken woning op een natuurstenen plint bestaande uit twee bouwlagen onder een dwars geplaatst en overstekend zadeldak bedekt met pannen en een geprofileerde gootlijst. Aan beide uiteinden van het dak een gemetselde schoorsteen.

Voorgevel bestaande uit drie traveeën waarvan de middelste travee uitgevoerd is als verhoogde risaliet onder een steekkap bedekt met pannen. De overgang naar de verdieping wordt gevormd door een afwaterende cordonlijst. De entree is gelegen in de risaliet onder een uitkragende geprofileerde waterlijst op sierconsoles. Rechthoekige panelendeur met smal horizontaal bovenlicht. In de verdieping van het risaliet twee segmentvormige gekoppelde zesruitsvensters onder een brede gepleisterde waterlijst. Daarboven een ronde wijzerklok. In de hoektraveeën gekoppelde schuiframen met tweeruits bovenlichten onder uitkragende waterlijsten. Onder de gepleisterde cordonband vier eveneens gepleisterde gietijzeren rozetankers. Onder de gootlijst zes blindvensters.

Rechterzijgevel (ZO) vertoont een teruggerooid geveldeel met houten uitbouw. Vensters voorzien van houten zonluiken. Vooruitspringend geveldeel toont beganegronds twee blindvensters onder waterlijsten en een rozetanker. Overgang naar kapverdieping wordt gemarkeerd door afwaterende en gepleisterde cordonband.

Interieur. De bovenverdieping van het voorhuis heeft nog de oorspronkelijke houten balkconstructie.

Waardering

Voormalig gemaal en later parkopzichterswoning van belang als historisch-functioneel onderdeel van de oorspronkelijke bebouwing in het Vondelpark.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Gemaal (M) Rioolgemaal