Amsterdam U 11490
Vondelpark 5, 1071 AA te Amsterdam

Inleiding

Een in het Vondelpark op een nagenoeg cirkelvormig terras gelegen THEEHUIS (genaamd 'Het Blauwe Theehuis') met bovenliggende pachterswoning, gebouwd in 1936 naar een ontwerp in Nieuwe Zakelijkheid-stijl van H.A.J. en J. Baanders in opdracht van het bestuur van de Vereeniging tot oprichting van een Rij- en Wandelpark te Amsterdam.

Omschrijving

Een op een cirkelvormige plattegrond opgetrokken betonnen theehuis op een betonnen, eveneens cirkelvormig, via twee treden toegankelijk podium bestaande uit twee verdiepingen onder een plat dak met opengewerkte uitkragende betonnen cirkelvormige luifel. Beganegrondverdieping (onderkelderd) in de vorm van een achtpuntige ster waarin de buffetruimte, de kassa en de toiletten. De toiletten zijn via de buitenkant toegankelijk. Vier ingangen, geflankeerd door dwars geplaatste windschermen (stalen vensters op hoge betonnen plint) geven toegang tot de beganegrondverdieping. Aan het eind van het terras verspringende windschermen. Blauw geverfde stalen vensters en deuren. Aan de vijverzijde stalen trap met houten treden naar terras op eerste verdieping. Bovenliggend overstekend terras met blauw geverfde stalen balustrade steunend op 12 stalen kolommen waarvan er 4 voorzien zijn van een gekoppelde kolomvormige hemelafvoer. Het water wordt verder afgevoerd middels ijzeren goten. Rond elke kolom 4 plafonnieres. De terrasvloer op de eerste verdieping verjongt zich buiten de kolommenrij. Twaalfzijdig geknikte bovenverdieping met haaks geplaatste windschermen. Ten opzichte van het op de eerste verdieping gelegen terras een terugliggende gesloten luifel met stalen rand boven de per drie gekoppelde stalen vensters. Glas-in-lood bovenlichten.

Waardering

In oorspronkelijke staat verkerend theehuis met bovenliggende pachterswoning van architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere plattegrond en vormgeving in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Tevens van typologisch belang alsmede van belang als deel uitmakend van de bebouwing in het Vondelpark.

Tot slot van belang in het oeuvre van H.A.J. en J. Baanders.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Theeschenkerij