Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
504766
Complexnummer
504733 - Vondelpark
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82960/63
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Amsterdam R 6450
Vondelpark 1, 1071 AA te Amsterdam

Omschrijving

Omschrijving

In neo-renaissance uitgevoerde TOEGANGSHEK als hoofdingang van het Vondelpark, gelegen aan de Stadhouderskade naar een ontwerp uit 1883 ten behoeve van de Wereldtentoonstelling te Amsterdam van de Duitse architect A. Linnemann bestaande uit een over de gehele breedte van het park uitlopend smeedijzeren hekwerk op een hardstenen plint tussen eveneens hardstenen hekpijlers waarvan sommige zijn voorzien van een bolvormige bekroning. De ingangspartij bestaat uit twee brede ingangen met smeedijzeren toegangshekken voorzien van florale motieven, van elkaar gescheiden door een monumentaal beeldhouwwerk, voorstellende de Amsterdamse stedenmaagd, op een hardstenen sokkel. De sokkel is aan de voorzijde voorzien van reliefwerk voorstellende het wapen van Amsterdam. De beide aan weerszijden van de dubbele hoofdingang gelegen zijingangen zijn geplaatst tussen bolvormig bekroonde hardstenen pijlers met aan de voorzijde reliefwerk en voorzien van eveneens met florale motieven uitgevoerde smeedijzeren toegangshekken.

Boven de rechterzijdoorgang een in siersmeedwerk uitgevoerde boog.

Waardering

Hoofdingang van het Vondelpark van belang vanwege de typologische waarde alsmede van belang als onderdeel van de historische bebouwing van het Vondelpark.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 504733. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1883
1883
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing