Amsterdam U 9533
BY: Oranje Nassaulaan 84, Amsterdam

Inleiding

Aan de Amstelveenseweg vermoedelijk tussen 1925-1930 geplaatst HEK met twee ingangen in een Laat-Amsterdamse School trant in opdracht van het bestuur van de Vereeniging tot aanleg van een Rij- en Wandelpark te Amsterdam. In het midden van het hek bevindt zich een in 1945 geplaatste gedenksteen ter herinnering aan vier gefusilleerde verzetsstrijders naar een ontwerp van F. Jantzen.

Omschrijving

Smeedijzeren hekwerk op een hoge gecanelleerde plint van grofkorrelig beton tussen zware, tot onder de hoogte van het hek eindigende en aan de bovenzijde zich verjongende, pijlers eveneens van grofkorrelig beton. Het eigenlijke hek is opgebouwd uit een rij van dubbele staven, aan de bovenzijde decoratief afgewerkt. De zuidwestelijke toegang bestaat uit een brede ingang tussen twee hoge betonnen pijlers. De ijzeren openslaande hekken verjongen zich naar de buitenzijde en zijn geplaatst op een ijzeren plint. Ter linkerzijde van de hoofddoorgang een dubbele voetgangersdoorgang; een enkele voetgangersdoorgang ter rechterzijde.

De enkele doorgang in het noordwesten is eenvoudiger van uitwerking en bestaat uit twee openslaande hekken tussen twee pijlers.

Het gedenkteken is van natuursteen.

Aan de Amstelveenseweg gelegen hek met twee toegangen van belang als onderdeel van het Vondelpark.