504905 - Woningbouwcomplex
Amsterdam AC 452
Cornelis Krusemanstraat 37, 1075 NE te Amsterdam
Cornelis Krusemanstraat 39, 1075 NE te Amsterdam
Cornelis Krusemanstraat 41, 1075 NE te Amsterdam
Cornelis Krusemanstraat 43, 1075 NE te Amsterdam

Omschrijving

Op een U-vormige plattegrond in opdracht van de ACOB, opgetrokken bakstenen bouwblok van 88 ETAGEWONINGEN met een gemeenschappelijke binnentuin, begrensd door de Cornelis Krusemanstraat, Hendrik Jacobszstraat en Pieter Lastmankade, bestaande uit beganegrond, eerste verdieping, tweede verdieping, derde verdieping en een zolderverdieping onder een plat dak.

De gemeenschappelijke binnentuin is bereikbaar via een aan de Hendrik Jacobszstraat gelegen rondboogvormige poort, aan de straatzijde afgesloten door een sierijzeren hek.

Alle gevelwanden zijn voorzien van vanaf de eerste verdieping omhooglopende driezijdige erkers met een platte voorzijde rustend op gepleisterde consoles. In de zones tussen de erkerramen drie rijen verticaal, op hun kant gemetselde stenen en langs de uiterste bovenkant een subtiele rand van geglazuurde stenen.

De beganegrondverdieping heeft een andere kleur steen in een wisselend metselverband.

De vensters in oorsprong met roedenverdeling zijn regelmatig in de gevel geplaatst, waarbij de vensters voor de trapportalen aan het Bertehmanplein steeds tussen de verdiepingen zijn geplaatst. In de zolderverdieping een alternerend stelsel van vierkante, rechthoekige en door roeden onderverdeelde zeshoekige vensters.

Een enkele gevelwand is voorzien van op regelmatig van elkaar geplaatste, vanaf de eerste verdieping omhooglopende, soms overhoeks geplaatste steunberen die boven het dak uitsteken.

Voor de verlichting van de trapportalen aan de overige zijden, boven de rechthoekige entrees, is gebruik gemaakt van lange puntvormige vensterrijen van één ruitbreedte. Deze vensterstroken zijn, evenals de zeskantige zoldervensters, aan de onderzijde voorzien van een hardstenen lekdorpel. Op bepaalde plekken wijkt de gevel iets terug waarin in twee van de aldus ontstane hoeken (nl. een aan de Pieter Lastmankade en een aan de Cornelis Krusemanstraat) het motief van een torenachtig, op veelhoekige basis uitgebouwde traplantaarn met een overstekende daklijst is toegepast.

De gevels zijn verder verlevendigd door het gebruik van decoratief metselwerk en de op regelmatige afstand van elkaar boven de trapportalen aangebrachte decoratief vormgegeven ijzeren hijsbalken. Voorts zijn rondom prismatische lantaarnvensters aangebracht boven de gemeenschappelijke ingangsportalen. De entrees bestaan uit houten paneeldeuren met getralied venster.

Waardering

Bouwblok van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige en ensemble waarde als beeldbepalend onderdeel van een uit zeven bouwblokken bestaand woningbouwcomplex en tevens karakteristieke NW-begrenzing van het plan Zuid II van Berlage.