504905 - Woningbouwcomplex
Amsterdam AC 368
Cornelis Krusemanstraat 85, 1075 NK te Amsterdam
Cornelis Krusemanstraat 87, 1075 NK te Amsterdam
Cornelis Krusemanstraat 89, 1075 NK te Amsterdam
Cornelis Krusemanstraat 91, 1075 NK te Amsterdam

Omschrijving

Op een onregelmatig vlindervormig kavel in opdracht van Rochdale opgetrokken bakstenen bouwblok van ETAGEWONINGEN met een gemeenschappelijke binnentuin, begrensd door de Cornelis Krusemanstraat, Amstelveenseweg, Bernard Kochstraat, Bertelmanplein, Bertelmanstraat en Des Presstraat, bestaande uit een beganegrondverdieping, eerste verdieping, tweede verdieping, derde verdieping en een zolderverdieping onder een plat dak, waarbij de gemeenschappelijke trapportalen zijn afgedekt met een met rode pannen bekleed schuin dakvlak. Op sommige bepaalde plekken (aan de Cornelis Krusemanstraat, Bertelmanplein en Amstelveenseweg) wijkt de gevel terug. De aldus ontstane ruimte is alleen aan de Cornelis Krusemanstraat opgevuld met groen.

De rondboogvormige toegangspoort naar de gemeenschappelijke binnentuin bevindt zich aan de Cornelis Krusemanstraat, aan de straatzijde afgesloten door een sierijzeren hek met daarboven een sluitsteen in zandsteen uitgehakt door Oswald Wenckebach in 1924 voorstellend een duiveltje. De beganegrond is voorzien van een donkerder kleur steen.

Alle gevelwanden zijn voorzien van op regelmatige afstand van elkaar geplaatste vanaf de beganegrondverdieping omhooglopende driezijdige erkers - behoudens de erkers in de teruggerooide gevelvlakken aan de Cornelis Krusemanstraat welke aan de voorzijde voorzien zijn van een scherpe hoek - waarvan de meeste voorzien zijn van steunberen op de beganegrond (en soms ook op de eerste verdieping).

De entrees met rechthoekige houten deuren liggen om en om onder een ver overstekende luifel op een gepleisterde natuurstenen console. Boven elke entree een puntvormig naar buiten gebouwd raampje. Alle vensters, waarvan sommige voorzien zijn van zijlichten met laddervormige roedenverdeling, zijn regelmatig in de gevels geplaatst. De gevel is verder verlevendigd door de toepassing van decoratief metselwerk. Sommige hijsbalken hebben eendecoratieve vormgeving.

Waardering

Bouwblok van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van stedebouwkundige en ensemble waarde als beeldbepalend onderdeel van een uit 7 bouwblokken bestaand woningbouwcomplex en tevens karakteristieke NW begrenzing van plan Zuid II van Berlage.