Inleiding

In 1919 in Amsterdamse School-stijl door G. de Wilde ontworpen VILLA in opdracht van NV Technisch Bureau Visser.

N.B. In 1935 interieur ingrijpend verbouwd door J. Scheelbeek. De van oorsprong afzonderlijke percelen werden verenigd en vervolgens horizontaal gesplitst.

Omschrijving

De op een zeshoekige plattegrond gebouwde villa heeft een plat dak en een rechte gevelbeëindiging met houten daklijst. noord-westelijke en noord-oostelijke hoeken zijn afgeschuind. De gevel aan de Sophialaan (W) heeft in de rechtertravee een zeer brede risaliet met twee muurpijlers die bovenaan voorzien zijn van een natuurstenen reliëf met gestileerde golven en mascaron.

Onder de topverdieping een bakstenen cordonlijst. De lichtbruine bakstenen gevels van het uit vier lagen bestaande bouwblok zijn ter hoogte van de topverdieping rondom voorzien van op regelmatige afstand van elkaar gelegen uitkragende cordonlijsten, eveneens van baksteen. Alle gevelvlakken tevens verlevendigd door gebruik van mondsteen en door toepassing van decoratief metselwerk.

Verticaal gelede vensters met originele roedenverdeling in houten kozijnen harmonisch over de gevels verdeeld. Het bouwblok ligt enigszins teruggerooid in een aan vier zijden omlopende tuin. Een toegangspoort bevindt zich aan de straatzijde (W). De ingang is gelegen aan de Z-gevel.

Waardering

Villa van algemeen belang vanwege de algehele architectonische vormgeving van het nog geheel in originele staat verkerende exterieur en is, mede door de aangebrachte hoekige ornamentering, een goed voorbeeld van luxe woningbouw in de sobere variant van de Amsterdamse School-stijl. Tevens van belang wegens ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van het enige in Amsterdam voorkomende villapark.

JaSophialaan11075 BLZuidAmsterdam
NeeSophialaan311075 BLZuidAmsterdam