Amsterdam U 6015
Koningslaan 4, 1075 AC te Amsterdam

Inleiding

Aan vier zijden vrijgelegen, waarschijnlijk door A. Salm ontworpen, VILLA in eclectische trant met neo-renaissance en neo-maniëristische detailleringen waarvan noord-oostgevel grenzend aan Vondelpark. Volgens jaartal in hoofdgestel van aedicula boven dakkapel van zuid-westgevel gebouwd in 1889.

Villa was in oorsprong bekend onder de naam 'Quisisana'.

Omschrijving

Roodbakstenen villa met zuid-westelijk georiënteerde, octagonale hoektoren gebouwd op een vrijwel vierkante plattegrond met diverse uitbouwen onder een schilddak bedekt met pannen met uitkragende, houten kroonlijst waaronder consoles. Hoektoren onder tentdak met shingles eveneens met uitkragende kroonlijst met consoles.

Het gebouw bestaat uit een in gele baksteen opgetrokken sousterrain, een hoofdverdieping, eenbovenverdieping en een kapverdieping. De hoektoren bestaat uit vijf bouwlagen. Aan de zuid-oostkant van het schilddak een schoorsteen met voluten aan de onderkant.

Alle gevelvlakken verlevendigd door gepleisterde, natuurstenen versieringen in de vorm van cordonbanden, speklagen, diamantkoppen en hoek- en sluitstenen. Houten, rechthoekige toegangsdeur beganegronds in middentravee van zuid-westgevel welke laatste doorloopt naar zuid-oostgevel via afgeschuinde hoek met erker over de hoofdverdieping.

In alle gevelwanden regelmatig geplaatste, rechthoekige houten en getoogde vensters met ontlastingsbogen en hoek- en sluitstenen. Blind raam in zuid-oostgevel in rechtertravee van bovenverdieping. Regelmatig verspringende noord-westgevel met dakkapel boven middentravee waarin rondvenster.

Hoektoren heeft rechthoekige, smalle vensters ter hoogte van hoofd- en tweede verdieping en smalle rondboogvensters en een blind venster ter hoogte van derde verdieping.

In middentravee van achtergevel erkeruitbouw over sousterrain en hoofdverdieping uitlopend in balkon met houten balkonhek.

Tuinhek aan zijde Koningslaan ontworpen door A. Salm in 1914.

N.B. In 1972 verandering van gebouw tot kantoorvilla.

Waardering

Villa van algemeen belang vanwege de zorgvuldig gedetailleerde architectonische vormgeving en als goed voorbeeld van neo-renaissancistische architectuur. Tevens van belang vanwege de situering aan het Vondelpark en de ligging in het Willemspark.