Amsterdam U 5629
Amsterdam U 5628
Saxen-Weimarlaan 39, 1075 BZ te Amsterdam
Saxen-Weimarlaan 39 A, 1075 BZ te Amsterdam
Waldeck Pyrmontlaan 26, 1075 BX te Amsterdam

Inleiding

In 1909 door de architect F.L. Janssen, gelegen op een kruising van wegen met drie gevelaanzichten, aan vier zijden vrijstaande, rationalistische DUBBELE VILLA, waarvan beide delen aan elkaar gespiegeld, in opdracht van H.L. Janssen. De villa ligt op de kruising van de Waldeck Pyrmontlaan (nr.26), de Saxen Weimarlaan (nrs.39 en 39A) en de Sophialaan (ongenummerd).

N.B. In 1923 is de ingang van het souterrain veranderd. In 1927 is de villa verbouwd tot kantoor en een woning door de architecten C.B. Posthumus Meyjes en Van der Linden voor de NV Amsterdamsche Bank.

Omschrijving

Op een onregelmatige en gespiegelde plattegrond opgetrokken bakstenen dubbelvilla bestaande uit vier bouwlagen (souterrain, hoofdverdieping + twee) onder zes in elkaar geschoven zadeldaken bedekt met rode pannen met uitkragende, houten daklijsten. Aan de Sophialaan eindigt de gevel in twee puntgevels. De gevels aan zowel Waldeck Pyrmontlaan als Saxen-Weimarlaan eindigen ieder in één puntgevel. Beide hoeken aan de Sophialaan, waarvan de rooilijnen zigzag-gewijs inspringen, zijn geaccentueerd door middel van een afgeschuinde hoek met een met lood (Saxen-Weimarlaan 39) en zink (Waldeck Pyrmontlaan 26) bedekte, koepelvormige bekroning.

De houten kozijnen met roedenverdeling zijn evenwichtig over de gehele gevel verdeeld. De gevel aan de Sophialaan-zijde heeft twee halfronde erkers op de tweede verdieping. Beide gevels aan Waldeck Pyrmontlaan en Saxen-Weimarlaan, die slechts een travee breed zijn, hebben ieder een erkeruitbouw over drie verdiepingen. De ingangen van Waldeck Pyrmontlaan 26 en Saxen-Weimarlaan 39 bevinden zich op de hoofdverdieping aan de achtergevel. Deze zijn ieder bereikbaar via een natuurstenen trap. De deuren zijn rechthoekig van vorm en zijn voorzien van een roosvenster.

Waardering

De villa is van algemeen belang wegens de zorgvuldige architectonische vormgeving (met name de twee koepelbekroningen). Tevens van beeldbepalend belang vanwege de situering op een kruising van drie straten en van ensemblewaarde als onderdeel van het enige in Amsterdam voorkomende villapark, nabij het Vondelpark.