Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
505243
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Huize Koningsvijver
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
1 november 1996
Kadaster deel/nr: 
13807/2
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
119604 - 485417

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1924 door G.J. Rutgers in verstrakt Amsterdamse School-stijl ontworpen, aan drie zijden vrijstaande APPARTEMENTENGEBOUW op een rechthoekige plattegrond in opdracht van N.V. 'Koningsvijver'. De achterzijde van het pand is gelegen aan het Vondelpark.

Omschrijving

Het op een rechthoekige plattegrond in donkerbruine bakstenen gebouwde appartementengebouw bestaat uit vier bouwlagen en souterrain onder een plat dak met een rechte gevelbeëindiging. De topverdieping wordt van de onderliggende bouwlagen gescheiden door middel van een natuurstenen band en verder geaccentueerd door beeldhouwwerk op de hoeken en twee miniscule stompe torentjes aan weerszijden van de middentravee.

De gevel aan de voorzijde (O) bestaat uit drie traveeën. In de middelste, d.i. de ingangstravee, een halfronde erker boven de ingang. Deze erker is drieënhalve verdieping hoog en eindigt halverwege de topverdieping. Boven de erker een roosvenster.

In de erker twee naar binnen gelegen vensters ter hoogte van de tweede en derde verdieping met houten kozijnen en glas-in-lood ramen. Eveneens naar binnen gelegen portiek met rechthoekige, bewerkte houten deur met in het centrumvijf onder elkaar geplaatste glas-in-lood raampjes. Boven de deur in het bovenlicht een halve maan-vormig houttableau voorstellende een boomlandschap met daarin de naam van het pand: 'Huize Koningsvijver'. Deur en houttableau worden volledig omringd door twaalf glas-in-lood raampjes in brede houten sponningen. Vensters met houten kozijnen in de twee buitenste traveeën symmetrisch over de gevel verdeeld. De voor- en zijgevel worden ter hoogte van souterrain en bel-ètage verlevendigd door toepassing van decoratief metselwerk. Twee gevelstenen aan weerszijden van erker ter hoogte van eerste verdieping.

De drie bovenste verdiepingen hebben in de middentravee van de zijgevel (N) een inpandig balkon. In de topverdieping, links van het balkon, een kruiskozijn met houten roedenverdeling.

Aan zijgevel vastgebouwd, in originele staat, houten poort met daarnaast gemetseld muurtje waarop houten hekwerk waarachter overdekte fietsenstalling.

Achtergevel (W) gedetailleerd door middel van driehoekbalkons, driehoekerkers en decoratief metselwerk. Vensters in houten kozijnen met houten overstekken.

Waardering

Pand van algemeen belang vanwege de algehele architectonische vormgeving in verstrakte Amsterdamse School-stijl van het nog geheel in originele staat verkerende exterieur en als vroeg voorbeeld van luxe etagebouw. Tevens van belang als onderdeel van de omringende Vondelpark-bebouwing.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKoninginneweg8H1075 CXZuidAmsterdam
NeeKoninginneweg811075 CXZuidAmsterdam
NeeKoninginneweg821075 CXZuidAmsterdam
NeeKoninginneweg831075 CXZuidAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamU9056A3
AmsterdamU9056A2
AmsterdamU9056A1
AmsterdamU9056A4