Amsterdam U 11460
Van Eeghenstraat 92 O, 1071 GL te Amsterdam
Van Eeghenstraat 92 H, 1071 GL te Amsterdam

Inleiding

Aan vier zijden vrijstaande VILLA, grenzend aan het Vondelpark, gebouwd door Ed. Cuypers in 1901-1902 in opdracht van Ch.E.H. Bossevain in de trant van het Rationalisme met invloed van chaletstijl.

N.B. In 1927 deel van kapverdieping veranderd in stijl van Amsterdamse School met bestemming daarvan tot slaap- en badkamers.

Omschrijving

Op een vierkante plattegrond opgetrokken bakstenen villa bestaande uit deels vier en deels vijf bouwlagen onder een samenstel van overstekende wolf- en mansardedaken bedekt met friese pannen. Ter hoogte van de kapverdieping is de gevel rondom voorzien van een donkergroen geverfde houten beschotting op houten voluten met daarin, eveneens rondlopend, een houten, witgeverfd fries. Alle vensters zijn aan weerszijden voorzien van houten luiken.

Voorgevel aan de Van Eeghenstraat bestaande uit een drie traveeën brede risaliet met rechts daarvan een smalle ingangstravee uitlopend in een gemetselde hoekschoorsteen.

Ingang onder rondboogvormige portiek rustend op twee natuurstenen zuilen bereikbaar via een uit 12 treden bestaande natuurstenen trap met ijzeren leuningen. Links van ingang een venster met vierruits bovenlichten onder een natuurstenen lijst met daarboven een rondboogvormig tienruits tuimelvenster. Ter hoogte van de eerste verdieping dubbel draairaam met glas-in-lood bovenlicht.

Risaliet in voorgevel met in middentravee erker over hoofdverdieping. Erkervenster met glas-in-lood bovenlicht waarboven een met pannen bedekt lessenaarsdak. De houten vensters met draairamen en glas-in-lood bovenlichten zijn verder harmonisch over de risaliet verdeeld.

Linkerzijgevel (W) bestaande uit drie traveeën waarvan de linker twee zijn uitgevoerd als risaliet. Op de hoofdverdieping komt de overgang van de risaliet naar de naar binnen toe inspringende rechtertravee tot stand door een smalle hoektravee waarin een venster met draairamen en bovenlichten met daarboven een pendentief-vormige, geribbelde natuurstenen ontlastingsconstructie. De vensters zijn verder evenwichtig over de linkerzijgevel verdeeld.

Rechterzijgevel (O) bestaande uit drie traveeën waarvan rechtertravee uitgevoerd als risaliet. Kruiskozijnen evenwichtig over gevel verdeeld. Dakkapel boven linker- en rechtertravee met overkragende, platte daken. Kapverdieping boven middentravee onder mansardekap met in de knik rondomlopende, smalle verticaal gelede ramen waarboven een uitkragende daklijst is een latere toevoeging.

Waardering

Villa van architectuurhistorisch belang alsmede van belang als onderdeel van de omringende Vondelparkbebouwing.