Amsterdam U 3299
Van Eeghenstraat 82, 1071 GK te Amsterdam

Inleiding

Linkerdeel van een in 1899-1900 aan het Vondelpark gelegen, in eclectisch-renaissancistische stijl opgetrokken, DUBBELE VILLA door de bouwmeesters E. van der Eijk & De Waal in opdracht van henzelf.

Omschrijving

Aan drie zijden vrijgelegen linkerdeel van een op een rechthoekige plattegrond - met een inwaartse sprong in de zuid-westelijk gelegen hoek - rode bakstenen dubbele villa bestaande uit sousterrain, hoofdverdieping, eerste verdieping en zolderverdieping onder een kroonlijst met schuinoplopend-plat dak bedekt met leien.

Voorgevel bestaande uit twee traveeën waarvan linkertravee uitgevoerd als driehoekrisaliet. Entree, liggend direct aan de Van Eeghenstraat, met een uit zes treden bestaande natuurstenen stoep in linkertravee onder bovenliggend balkon, met een ijzeren borstwering, steunend op twee zuiltjes, elk op een hoge, natuurstenen sokkel. Rechthoekige houten deur met een door ijzeren siersmeedwerk afgeschermd glasruitje.

Bovenlicht waarin twaalfruits glas-in-lood raam.

De ongedeelde vensters met schuiframen zijn symmetrisch over de gevel verdeeld en hebben alle stenen onderdorpels en boognissen waarvan er één - in de rechterzijgevel - voorzien is van een bakstenen boogmotief. Tevens worden alle vensters omgeven door een siermotief van donkergroen geglazuurde baksteen. De vensters op bel-étage en eerste verdieping bevatten vijftienruitsbovenlichten met een van florale motieven voorzienen glas-in-loodvulling uit de bouwtijd. De gehele gevel wordt verder verlevendigd door het gebruik van sluitstenen, cordonbanden en speklagen.

In de kap, aan weerszijden van de afgeschuine hoekrisaliet, twee dakkapellen met vierruitsvensters waarboven een uitkragende, puntvormige bekroning bedekt met leien.

Rechterzijgevel (O) bestaande uit twee traveeën waarvan rechtertravee uitgevoerd als risaliet over alle verdiepingen uitlopend in dakkapel met rondboogvenster waarin draairamen met onderverdeeld bovenlicht. Dakkapel met plat dak versierd door middel van pilasters, beeldhouwwerk, klauwstukken en wordt afgesloten door een dekplaat waarop balusters.

Linkerzijgevel (W) - eindigend in afgetopte puntgevel - heeft erkeruitbouw over hoofdverdieping met bovenliggend balkon met rondlopend ijzeren borstwering.

Boven balkon van eerste verdieping boogfries rustend op gepleisterde korbelen.

Perceelafscheiding door middel van contemporain ijzeren hekwerk.

Waardering

Linkerdeel van dubbele villa van belang uit architectuurhistorisch oogpunt alsook uit stedebouwkundig oogpunt als onderdeel van de omringende Vondelpark bebouwing.