Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
505278
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82885/96
Kadastrale aanduiding
Amsterdam U 7095
Prins Hendriklaan 15, 1075 AX te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

Linker woonhuis (O) van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap in rationalische stijl in 1912 ontworpen door J.F. Staal ten behoeve van J. Vegersteen en D.R. Nienaber.

Omschrijving

Het geheel is opgebouwd op een min of meer rechthoekige plattegrond. Het woonhuis wordt afgedekt door een rood pannen schilddak met dakkapellen en is onderverdeeld in sousterrain, hoofdverdieping en bovenverdieping met een rechte gevelbeëindiging. Erkeruitbouw over sousterrain en hoofdverdieping met bovenliggend balkon.

Balkon heeft borstwering bestaande uit ijzeren hekwerk waartussen opgemetselde steunpunten. Ingang met houten, rondboogvormige deur, is via een trap bereikbaar. Boven portiek tegeldecoratie.

In het bakstenen gebouw met natuurstenen profileringen zijn de vensters met houten schuiframen doorgaans per drieën evenwichtig over de gehele gevel verdeeld.

In linker zijgevel ronde erkeruitbouw over sousterrain en hoofdverdieping met bovenliggend balkon. Alle ramen in zijgevel zijn van glas-in-lood.

Waardering

Het herenhuis is van algemeen belang wegens architectuurhistorische en typologische waarde. Tevens van belang wegens ensemblewaarde als voorbeeld van luxe herenhuisbebouwing uit de vroege 20ste eeuw als onderdeel van een stedebouwkundig geheel, het enige in Amsterdam voorkomende villapark, nabij het Vondelpark.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1912
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Rationalisme
stijlzuiver