Amsterdam U 7094
Prins Hendriklaan 17, 1075 AZ te Amsterdam

Inleiding

Centraal woonhuis van een aan Berlage herinnerende, drie aaneengeschakelde eengezins herenhuizen onder één kap in rationalische stijl in 1912 ontworpen door J.F. Staal ten behoeve van J. Vegersteen en D.R. Nienaber.

Omschrijving

Het geheel is opgebouwd op een rechthoekige plattegrond. Het woonhuis wordt afgedekt door een schilddak met dakkapellen en is onderverdeeld in sousterrain, hoofdverdieping en bovenverdieping met een rechte gevelbeëindiging. Erkeruitbouw over sousterrain en hoofdverdieping met bovenliggend balkon.

Ter hoogte van de hoofdverdieping drieboogvormig portiek (gedragen door twee natuurstenen zuilen) met getrapte ingang onder de linkerboog. Vensters met schuiframen harmonieus over de gevel verdeeld. Houten, rechthoekige deur met bovenlicht.

Waardering

Het herenhuis is van belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling en vanwege de algehele architectoniche vormgeving. Tevens van belang in het oeuvre van de architect en als onderdeel van een stedebouwkundig geheel nl. het enige in Amsterdam voorkomende villapark.