Amsterdam U 7093
Prins Hendriklaan 19, 1075 AZ te Amsterdam

Inleiding

Rechter woonhuis (W) van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap in rationalische stijl in 1912 ontworpen door J.F. Staal ten behoeve van J. Vegersteen en D.R. Nienaber.

Serre aan de zijgevel dateert uit 1919 en is ontworpen door H. Elte en G.F. Mastenbroek.

Omschrijving

Het geheel is opgebouwd op een min of meer rechthoekige plattegrond. Het woonhuis wordt afgedekt door een rood pannen schilddak met dakkapellen en is onderverdeeld in sousterrain, hoofdverdieping en bovenverdieping met een rechte gevelbeëindiging. Erkeruitbouw over sousterrain en hoofdverdieping met bovenliggend balkon.

Balkon heeft borstwering bestaande uit ijzeren hekwerk waartussen opgemetselde steunpunten. Ingang met houten, rondboogvormige deur, is via een trap bereikbaar. Boven portiek tegeldecoratie.

In het bakstenen gebouw met natuurstenen profileringen zijn de vensters met houten schuiframen doorgaans per drieën evenwichtig over de gehele gevel verdeeld.

In rechter zijgevel ronde serre-uitbouw. Alleen de bovenlichten in de serre zijn voorzien van glas-in-lood ramen.

Waardering

Het herenhuis is van algemeen belang wegens architectuurhistorische en typologische waarde als voorbeeld van luxe herenhuisbebouwing uit de vroeg 20ste eeuwen de gaafheid van het exterieur.

Tevens van belang wegens ensemblewaarde als onderdeel van een stedebouwkundig geheel, het enige in Amsterdam voorkomende villapark, nabij het Vondelpark.