Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
505301
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
1 november 1996
Kadaster deel/nr: 
13807/2
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
119183 - 485404

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Linkerdeel (westelijk) van een in 1911-1912 tot stand gekomen dubbele VILLA; ontworpen door J.F. Staal jr., in opdracht van S. Lek en S. Gorter. De achterzijde van de villa grenst aan een versmalde Vondelparkvijver. Gebouwd in de rationalistische stijl van het Berlagianisme.

Omschrijving

In het linkerdeel van de rondom vrijgelegen dubbele villa zijn vier bouwlagen te onderscheiden: souterrain, bel-étage, verdieping en kapverdieping. Gebouwd op een samengesteld rechthoekig grondplan. Het schilddak wordt gedekt met rode rechtsdekkende pannen. De vorst op het snijpunt van hoekkeper en nok wordt benadrukt middels een aan de bovenzijde omkrullende akroterie. De schoorstenen hebben een opengewerkt bakstenen topstuk met accenten in natuursteen. De bakstenen voorgevel van het in hoofdvorm cubische bouwvolume toont een getoogde toegangsdeur op de bel-étage; de hiertoe leidende trap met gemetselde en natuurstenen leuning heeft elf treden. De toegang tot het souterrain zit links van de trap. Een brede rechthoekige erker verbindt souterrain met bel-étage. De erkervensters op de bel-étage hebben een doorlopende natuurstenen en geornamenteerde latei of bovendorpel en gelijk de meeste andere vensters gemetselde middenstijlen, natuurstenen onderdorpels, hoek- en sluitstenen, gemetselde strekken en accenten in gele baksteen. Boven de erker een balcon met opengewerkte borstwering. Alle gevels hebben zowel tuimel- als schuiframen en zijn in staand verband gemetseld. De bakstenen zijgevel heeft asymmetrisch geplaatste smalle vensters. De bakstenen achtergevel heeft een loggia op de eerste verdieping.

Waardering

Linkerdeel van een dubbele villa van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Hoofdvorm en detaillering zijn gaaf. Van verder belang als onderdeel van het enige als zodanig in Amsterdam gebouwde villapark. De markante ligging ten opzichte van de Vondelparkvijver en toegang tot het Vondelpark vormt een toegevoegde waarde.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKoningslaan561075 AEZuidAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamU5748