Amsterdam U 5748
Koningslaan 56, 1075 AE te Amsterdam

Inleiding

Linkerdeel (westelijk) van een in 1911-1912 tot stand gekomen dubbele VILLA; ontworpen door J.F. Staal jr., in opdracht van S. Lek en S. Gorter. De achterzijde van de villa grenst aan een versmalde Vondelparkvijver. Gebouwd in de rationalistische stijl van het Berlagianisme.

Omschrijving

In het linkerdeel van de rondom vrijgelegen dubbele villa zijn vier bouwlagen te onderscheiden: souterrain, bel-étage, verdieping en kapverdieping. Gebouwd op een samengesteld rechthoekig grondplan. Het schilddak wordt gedekt met rode rechtsdekkende pannen. De vorst op het snijpunt van hoekkeper en nok wordt benadrukt middels een aan de bovenzijde omkrullende akroterie. De schoorstenen hebben een opengewerkt bakstenen topstuk met accenten in natuursteen. De bakstenen voorgevel van het in hoofdvorm cubische bouwvolume toont een getoogde toegangsdeur op de bel-étage; de hiertoe leidende trap met gemetselde en natuurstenen leuning heeft elf treden. De toegang tot het souterrain zit links van de trap. Een brede rechthoekige erker verbindt souterrain met bel-étage. De erkervensters op de bel-étage hebben een doorlopende natuurstenen en geornamenteerde latei of bovendorpel en gelijk de meeste andere vensters gemetselde middenstijlen, natuurstenen onderdorpels, hoek- en sluitstenen, gemetselde strekken en accenten in gele baksteen. Boven de erker een balcon met opengewerkte borstwering. Alle gevels hebben zowel tuimel- als schuiframen en zijn in staand verband gemetseld. De bakstenen zijgevel heeft asymmetrisch geplaatste smalle vensters. De bakstenen achtergevel heeft een loggia op de eerste verdieping.

Waardering

Linkerdeel van een dubbele villa van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Hoofdvorm en detaillering zijn gaaf. Van verder belang als onderdeel van het enige als zodanig in Amsterdam gebouwde villapark. De markante ligging ten opzichte van de Vondelparkvijver en toegang tot het Vondelpark vormt een toegevoegde waarde.