Amsterdam U 5072
Koninginneweg 18, 1075 CX te Amsterdam

Inleiding

In 1907 tot stand gekomen half vrijstaande VILLA met bijbehorend tuinhek ontworpen in de stijl van het Rationalisme door H.P. Berlage in opdracht van mevrouw A. Hingst door Amstels Bouwmaatschappij.

Omschrijving

In staand verband gemetselde bakstenen villa bestaande uit vier bouwlagen op een samengestelde rechthoekige plattegrond. Het brede zadeldak wordt gedekt door rode pannen. De slanke, uitkragende schoorstenen worden gedekt door een groene schildvormige dekplaat. Houten geprofileerde daklijst.

De voorgevel heeft links een vijfzijdige erker over meerdere verdiepingen; het benedendeel toont een beloop in drie zijden naar de toegangspartij. De uitspringende toegangspartij onder een zadeldak heeft een tegeltableau in het timpaan. De centrale afbeelding hiervan toont florale en animale elementen en is uitgevoerd in de zogenaamde sectiel-techniek. De omringende decoratieve tegels zijn uitgevoerd in de cloisonné-techniek met verhoogde dammen. De toegangsdeur is oorspronkelijk; de vensters en de deur hebben groen smeedijzeren beslag en siertraliewerk. De voorgevel toont verder regelmatig geplaatste vensters met schuiframen en roedenverdeling in bovenlichten; rechts boven elkaar twee overhoeks geplaatste vensters; een overhoeks geplaatst balkon met stenen borstwering; natuurstenen hoekstenen en accenten; siermetselwerk, onder meer met strekken en muizetandlijst; stompe topgevel met geprofileerde houten lijst, omgezet bij de afgeschuinde hoek.

Van de zijgevel is het westelijk deel hoger opgetrokken.

De achtergevel heeft een uitbouw over twee verdiepingen. Deze uitbouw heeft een schilddak waarop balkon. Verder een naastgelegen uitbouw van de tuinkamer. Regelmatig geplaatste vensters met schuiframen en roedenverdeling in de bovenlichten. Bovenlicht op de verdieping met glas-in-lood; ramen op de begane grond en enkele ramen daarboven met glasroeden.

Het interieur heeft vele oorspronkelijke elementen uit de bouwperiode.

Tuinhek aan de Koninginneweg op basement van hardstenen blokken en laag gemetseld muurdeel. Houten hekelementen met open visgraatmotief. Poort met enkel scharnierend hek en decoratieve ombouw. Deze houten terreinafsluiting op hardstenen voet aan de zijde van de Koninginneweg is eveneens door H.P. Berlage in 1907 ontworpen. Dit tuinhek valt nadrukkelijk onder de bescherming.

N.B. In 1928 ontwierp H. Hagemeijer een venster met ijzeren kozijn en kolenluik in de noordelijke zijgevel. In 1938 vond een uitbreiding van de tuinkamer aan de westelijke achtergevel plaats. Deze uitbreiding geschiedde in opdracht van J.F.G. Sluyter en werd ontworpen door architect J.B. (initialen) uit Haarlem.

Waardering

Villa met bijbehorend hek van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Tevens van belang vanwege het oorspronkelijke interieur. Bovendien van belang als onderdeel van het enige in Amsterdam voorkomende villapark, het Willemspark.