Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
505310
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
1 november 1996
Kadaster deel/nr: 
13807/2
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
119606 - 485343

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1907 tot stand gekomen half vrijstaande VILLA met bijbehorend tuinhek ontworpen in de stijl van het Rationalisme door H.P. Berlage in opdracht van mevrouw A. Hingst door Amstels Bouwmaatschappij.

Omschrijving

In staand verband gemetselde bakstenen villa bestaande uit vier bouwlagen op een samengestelde rechthoekige plattegrond. Het brede zadeldak wordt gedekt door rode pannen. De slanke, uuitkragende schoorstenen worden gedekt door een groene schildvormige dekplaat. Houten geprofileerde daklijst.

De voorgevel heeft links een vijfzijdige erker over meerdere verdiepingen; het benedendeel toont een beloop in drie zijden naar de toegangspartij. De uitspringende toegangspartij onder een zadeldak heeft een tegeltableau in het timpaan. De centrale afbeelding hiervan toont florale en animale elementen en is uitgevoerd in de zogenaamde sectiel-techniek. De omringende decoratieve tegels zijn uitgevoerd in de cloisonné-techniek met verhoogde dammen. De toegangsdeur is oorspronkelijk; de vensters en de deur hebben groen smeedijzeren beslag en siertraliewerk. De voorgevel toont verder regelmatig geplaatste vensters met schuiframen en roedenverdeling in bovenlichten; rechts boven elkaar twee overhoeks geplaatste vensters; een overhoeks geplaatst balcon met stenen borstwering; natuurstenen hoekstenen en accenten; siermetselwerk, ondermeer met strekken en muizetandlijst; stompe topgevel met geprofileerde houten lijst, omgezet bij de afgeschuinde hoek.

Van de zijgevel is het westelijk deel hoger opgetrokken.

De achtergevel heeft een uitbouw over twee verdiepingen. Deze uitbouw heeft een schilddak waarop balcon. Verder een naastgelegen uitbouw van de tuinkamer. Regelmatig geplaatste vensters met schuiframen en roedenverdeling in de bovenlichten. Bovenlicht op de verdieping met glas-in-lood; ramen op de begane grond en enkele ramen daarboven met glasroeden.

Het interieur heeft vele oorspronkelijke elementen uit de bouwperiode.

Tuinhek aan de Koninginneweg op basement van hardstenen blokken en laag gemetseld muurdeel. Houten hekelementen met open visgraatmotief. Poort met enkel scharnierend hek en decoratieve ombouw. Deze houten terreinafsluiting op hardstenen voet aan de zijde van de Koninginneweg is eveneens door H.P. Berlage in 1907 ontworpen. Dit tuinhek valt nadrukkelijk onder de bescherming.

N.B. In 1928 ontwierp H. Hagemeijer een venster met ijzeren kozijn en kolenluik in de noordelijke zijgevel. In 1938 vond een uitbreiding van de tuinkamer aan de westelijke achtergevel plaats. Deze uitbreiding geschiedde in opdracht van J.F.G. Sluyter en werd ontworpen door architect J.B. [initialen] uit Haarlem.

Waardering

Villa met bijbehorend hek van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Tevens van belang vanwege het oorspronkelijke interieur. Bovendien van belang als onderdeel van het enige in Amsterdam voorkomende villapark, het Willemspark.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKoninginneweg181075 CXZuidAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamU5072