Amsterdam U 3450
Van Eeghenstraat 66, 1071 GK te Amsterdam

Inleiding

Rechterdeel (O.) van een in 1900-1901 tot stand gekomen DUBBELVILLA, in opdracht van Z. Deenik en Zn. ontworpen door J. Herman in Overgangsarchitectuur met invloeden van de Art Nouveau. De tuin aan de achterzijde van de villa grenst aan een vijver van het Vondelpark.

Omschrijving

Rechterdeel van een bakstenen villa bestaande uit vijf bouwlagen gebouwd op een rechthoekige plattegrond. Zowel aan de zijde van de voorgevel als aan de zijde van de achtergevel een met rode pannen gedekt dakschild met dakkapel. Het tussenliggende dakdeel is plat. De voorgevel heeft, gelijk de andere gevels, een natuurstenen plint met een omlopend kader rond devan smeedijzeren traliewerk voorziene souterrainvensters.

Een natuurstenen trap van vijf treden leidt tot een uitspringend portiek met lessenaarsdak en natuurstenen beëindiging. Originele tweedelige deur met smeedwerk. Van de vensters is de roedenverdeling in hoofdlijnen oorspronkelijk, in detail echter later vervangen. De toegangspartij vindt ook in het bovendeel van de gevel een accentuering, licht risalerend ten opzichte van de rest van de gevel. Een uitdrukking die versterkt wordt door de teruggezette gevel van het naastgelegen pand, waarmee deze villa een eenheid vormt. Eindigend in een schachtachtige opbouw met hijsbalk, plat dak en rondboognissen, waarvan twee nog met tegeltableaux met florale voorstelling. Balcon op eerste verdieping met smeedijzeren hekwerk met op de Nieuwe Kunst geïnspireerde ornamentiek, steunend op gietijzeren korbelen op kraagstenen. Baksteendecoraties onder de houten kroonlijst, waartegen een tweetal bijzonder uitgewerkte muurankers. Verschillende natuurstenen hoek- en sluitstenen. Twee langgerekte tegeltableaux van de firma Lotus (ontwerper: Lambertus Nienhuis), elk voorstellende een frontaal weergegeven ooievaar alsmede tegeltableaux met florale decoratie. Verder verschillende muurnissen waar in oorsprong eveneens tegeltableaux gezeten zullen hebben.

De bakstenen zijgevel wordt afgesloten door een lijst met links en rechts drie trapgevel-treden. Driezijdige erker over hoofd- en eerste verdieping met lessenaarsdak met rode pannen en houten chaletachtige bouwonderdelen. Verder een kleinere maar overeenkomstige erker ter hoogte van de hoofdverdieping. Getoogde muurnissen en lisenen waarbinnen vensters en tegeltableaux: twee medaillons met florale voorstellingen, een vierkant tableau voorstellende een pauw en een rechthoekig tableau voorstellende een vrouwefiguur temidden van egelantieren, verder floraal decoratieve tableaux.

Achtergevel met balcon en serre. Diverse figuratieve en decoratieve tegeltableaux gefabriceerd bij De Distel. De voorstellingen van de figuratieve tegeltableaux refereren aan de Jeugd en de Schoonheid.

Waardering

Rechterdeel van DUBBELVILLA van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde. Eveneens van belang als onderdeel van het enige in Amsterdam als zodanig voorkomende villapark. De detaillering en veelheid aan fraaie tegeltableaux is van kunsthistorische waarde. De situering direct naast het Vondelpark vormt een belangrijke ensemblewaarde.