Amsterdam U 3449
Van Eeghenstraat 68, 1071 GK te Amsterdam

Inleiding

Linkerdeel (W.) van een in 1900-1901 tot stand gekomen DUBBELVILLA, in opdracht van Z. Deenik en Zn. door J. Herman ontworpen in Overgangsarchitectuur met invloeden van de Art Nouveau. De tuin aan de achterzijde van de villa grenst aan een vijver rond het Vondelpark.

Omschrijving

Linkerdeel van een bakstenen villa bestaande uit vijf bouwlagen op een rechthoekige plattegrond. Zowel aan de zijde van de voorgevel als aan de zijde van de achtergevel een met rode pannen gedekt dakschild met dakkapel. Het tussenliggende dakdeel is plat. De voorgevel heeft, gelijk de andere gevels, een natuurstenen plint met omlopend kader rond de van smeedijzeren traliewerk voorziene sousterrain-vensters. Een natuurstenen trap met vijf treden leidt tot een uitspringende portiek met natuurstenen accentuering. Originele tweevoudige deur met smeedwerk met Nieuwe Kunst ornamentiek en gebogen houten roedenverdeling in bovenlicht. De toegangspartij wordt ook in het bovendeel van de gevel benadrukt. Uitspringend ten opzichte van de rest van de gevel. Teruggezet boven de eerste verdieping, waarboven een klein lessenaarsdak met rode pannen. Van de vensters is de roedenverdeling in hoofdlijnen oorspronkelijk. Op de eerste verdieping een grote getoogde vensterpartij. Balcon met smeedijzeren hekwerk met Nieuwe Kunst ornamentiek, steunend op gietijzeren korbelen op kraagstenen. Tegeltableaux met voorstellingen van waterlelies in het getoogde bovenlicht. Daaromheen twee segmenten met rood geglazuurde siertegels. Sluitsteen met Nieuwe Kunst ornamentiek.

Topgevel met gebogen en uitkragende trappen voorzien van natuurstenen lijsten. Hijsbalk en verschillende natuurstenen banden en hoek- en sluitstenen. Lisenen en decoratief gebruik van baksteen. Tegeltableau met waterlelies boven de toegang. Centraal in bovengevel een tableau voorstellende een pelikaan met uitgespreide vleugels. Verder twee vogelfiguren in tegelmedaillons. Alle tableaux zijn afkomstig van de firma Lotus. Het ontwerp is van Lambertus Nienhuis.

De bakstenen zijgevel heeft een rechte gevelbeëindiging met links en rechts vier trapgevel-treden. Ook in het midden drie van deze treden. Als uitlopers van muurdammen of lisenen hebben deze het karakter van kantelen. Op het muurvlak dezelfde getoogde muurnissen en lisenen als bij het naastgelegen pand. Binnen deze kaders bevinden zich vensters en tegeltableaux. Tegenwoordig nog twee tableaux over: medaillons met florale voorstelling. Driezijdige erker over hoofd- en eerste verdieping met lessenaarsdak met rode pannen en houten chalet-achtige bouwonderdelen. Verder een kleinere maar overeenkomstige erker ter hoogte van de hoofdverdieping.

Achtergevel met balcon en serre. Diverse figuratieve en decoratieve tegeltableaux, gefabriceerd bij De Distel.

Waardering

Linkerdeel van een DUBBELVILLA van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde. Eveneens van belang als onderdeel van het enige in Amsterdan voorkomende villapark. De detaillering en veelheid aan fraaie tegeltableaux is van kunsthistorische waarde. De situering direct naast het Vondelpark vormt een belangrijke ensemblewaarde.