Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
505331
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
1 november 1996
Kadaster deel/nr: 
82874/24
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
119225 - 485331

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1911 tot stand gekomen linkerdeel (Z.) van een geschakelde drievoudige VILLA. Ontworpen in rationalistische trant door J.F. Staal jr., in opdracht van I.L. Nienaber. In 1913 werd de keukenentrée verbouwd tot 'automobielbewaarplaats'; architect J.F. Staal jr., in opdracht van W. Zweerts de Jong. In 1924 vond onder leiding van tuinarchitect K. Perk Vlaanderen de tuinaanleg plaats, inclusief metselwerk aan tuin- en terrasmuur; in opdracht van R.L. Boissevain.

Omschrijving

Op een trapeziumvormige plattegrond ontworpen linkerdeel van bouwblok. Zadeldak met rode rechtsdekkende pannen. Oorspronkelijke schoorsteenopbouw later verwijderd. Dakkapel op oostelijk dakschild. Sousterrain, hoofdverdieping, twee verdere verdiepingen, zolderverdieping. De bakstenen voorgevel op natuurstenen plint toont aan de zijde van Emmaplein/Oranje Nassaulaan een regelmatige vensterverdeling met diepliggende vensteropeningen. Schuiframen met horizontale geleding; draairamen met verticale geleding; kruiskozijnen op eerste verdieping; gemetselde strekken; sousterrainvensters met traliewerk; natuurstenen hoekstenen en dorpels. Natuurstenen lijst als gevelbeeindiging met centrale akroterie. Afgeschuind hoekdeel met overhoeks geplaatste vensters en een in metselwerk en natuursteen geaccentueerde verjonging. Aan de Emmalaan een trap met natuurstenen leuning tot de getoogde ingangspartij. Meerzijdige uitbouw voor hal en spreekkamer. Daarboven een balcon met opengewerkte stenen borstwering en een verdere opbouw met een met rode pannen gedekt dak. Diepliggende vensters met natuurstenen hoekstenen en benedendorpels; bij de trapramen ook natuurstenen bovendorpels. Bakstenen accentuering onder lijst. De achtergevel toont een veelheid aan regelmatig geplaatste vensters. Serre op de hoofdverdieping met balcon met opengewerkte borstwering. Onder de serre bevindt zich een terras met lessenaarsdak met toegang tot de tuin. De oorspronkelijke entrée van de keuken werd reeds in 1913 uitgebouwd tot 'automobielwerkplaats' met voor- en zijingang. Gemetselde tuinmuur deels ajour opgebouwd.

De ramen in de achtergevel van de bel-étage en eerste verdieping zijn niet meer origineel.

Waardering

Linkerdeel van driedubbele villa van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, alsook van belang wegens de stedebouwkundige positionering op de hoek van het Emmaplein. Van belang als onderdeel van het enige in Amsterdam als zodanig gebouwde villapark.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaEmmaplein21075 AWZuidAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamU6146