Amsterdam U 9711 A1
Amsterdam U 9711 A3
Amsterdam U 9711 A2
Amsterdam U 9711 A4
Emmalaan 8, 1075 AV te Amsterdam

Inleiding

In 1911 tot stand gekomen rechterdeel (N.) van een geschakelde drievoudige WOONVILLA, ontworpen in de trant van H.P. Berlage door J.F.Staal jr., in opdracht van I.L. Nienaber. In 1927 werd een door J. Kuilers ontworpen garage bijgebouwd. In 1935 werd met medeweten en goedvinden van J.F. Staal jr. de zijgevel door J. Kuilers gewijzigd.

Omschrijving

Op rechthoekige plattegrond ontworpen rechterdeel van bouw blok. Zadeldak met rode rechtsdekkende pannen. Oorspronkelijke schoorsteenopbouw later verwijderd. Dakkapellen op beide schilden. Sousterrain, hoofdverdieping, twee verdere verdie pingen, kap- en zolderverdieping. De bakstenen voorgevel op natuurstenen plint toont een regelmatige vensterverdeling met diepliggende vensteropeningen. Schuif- en draairamen. Natuurstenen hoekstenen en benedendorpels. Een driezijdige erker over sousterrain en hoofdverdieping; daarboven een balcon met opengewerkte borstwering. Een monumentale trap naar links met natuurstenen leuning en opengewerkte borstwering leidt tot een bordes met getoogde toegangspartij. De zijgevel toont een natuurstenen daklijst met centrale akroterie. Regelmatige vensterverdeling. De achtergevel heeft een vierzijdige erker over hoofd- en daaropvolgende verdieping, met een met rode pannen gedekt semi tentdak. Aan de linkerzijde van de erker bevindt zich op de hoofdverdieping een serre met daarboven een balcon met opengewerkte borstwering. Trap naar het lager gelegen terras.

Waardering

Rechterdeel van bouwblok van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, alsook van belang wegens de stedebouwkundige positionering op de hoek van het Emmaplein. Van belang als onderdeel van het enige in Amsterdam als zodanig gebouwde villapark.