Amsterdam U 6145
Emmalaan 10, 1075 AV te Amsterdam

Inleiding

In 1911 tot stand gekomen middendeel van een geschakelde drievoudige WOONVILLA ontworpen in de trant van H.P. Berlage door J.F. Staal jr., in opdracht van I.L. Nienaber.

Omschrijving

Op rechthoekige plattegrond ontworpen middendeel van bouwblok. Zadeldak met rode rechtsdekkende pannen. Oorspronkelijke schoorsteenopbouw later verwijderd. Dakkapellen op beide schilden. Sousterrain, hoofdverdieping, twee verdere verdie pingen, kap- en zolderverdieping. De bakstenen voorgevel op natuurstenen plint toont een regelmatige vensterverdeling met diepliggende vensteropeningen. Schuif- en draairamen met natuurstenen hoekstenen en benedendorpels. Een driezijdige erker over sousterrain en hoofdverdieping; daarboven een balcon met opengewerkte borstwering. Een monumentale trap naar rechts met natuurstenen leuning en opengewerkte borstwering leidt tot een bordes met een getoogde toegangspartij. De achtergevel heeft een vierzijdige erker over hoofd- en daarop volgende verdieping met een door rode pannen gedekt semi tentdak. Aan de achterzijde van de bakstenen erker bevindt zich op de hoofdverdieping een serre met daarboven een in 1963 dichtgebouwd, maar in oorsprong open balcon. Onder de serre bevindt zich een terras.

Waardering

Middendeel van bouwblok van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, alsook van belang wegens de stedebouwkundige positionering op de hoek van het Emmaplein. Van belang als onderdeel van het enige als zodanig in Amsterdam gebouwde villapark.