Amsterdam U 5866
Emmalaan 7, 1075 AT te Amsterdam

Inleiding

In 1911 in rationalistische-trant opgetrokken linkerdeel van DUBBELEVILLA op de hoek van Emmalaan en Emmaplein naar een ontwerp van J.F. Staal jr. in opdracht van F. Kampf en J.H. Werner jr.

Omschrijving

Linkerdeel van op nagenoeg vierkante plattegrond in lichtbruine baksteen opgetrokken dubbele villa op een natuurstenen plint bestaande uit sousterrain, hoofdverdieping, een terugliggende bovenverdieping en een kapverdieping onder een zadeldak bedekt met zwarte pannen waarop een hoog opgemetselde schoorsteen.

Voorgevel bestaande uit twee traveeën waarbij de diepliggende vensters - nu weer meervoudig, dan weer enkelvoudig samengesteld - met schuif- en draairamen in de hoofdverdieping onderverdeeld worden door een of meer gemetselde stijlen rustend op natuurstenen basementen boven eveneens natuurstenen onderdorpels. Sommige vensters zijn voorzien van een natuurstenen latei, andere van een latei van strekken.

Tweelingvenster boven de ingang met glas-in-lood ramen.

Ingang terugliggend onder boogvormige portiek met afgeschuinde hoeken, met rechthoekige houten panelendeur waarin een door roeden onderverdeeld venster.

Balkon op bovenverdieping met decoratief opengewerkte bakstenen borstwering. Dakkapel met houten kozijnen onder plat dak.

Voorgevel via afgeschuinde hoek doorlopend naar linkerzijgevel (N) welke eindigt in topgevel met natuurstenen bekroning.

Vensters - deels gekoppeld, deels afzonderlijk - uitgevoerd in een op een vaste maatverhouding gebaseerd formaat en evenwichtig over de gevel verdeeld.

Achtergevel uitgevoerd met in topgevel eindigende risaliet over drieënhalve verdieping onder een zadeldak bedekt met pannen. De in drieën onderverdeelde vensters zijnsymmetrisch over de risaliet verdeeld.

Waardering

Linkerdeel van dubbele villa van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede vanwege de situationele waarde wegens de ligging aan de belangrijke stedebouwkundige as Vondelpark-Amsterdams Lyceum en als onderdeel van het enige in Amsterdam gerealiseerde villapark.