Amsterdam AC 1404 A1
Amsterdam AC 1404 A2
Okeghemstraat 25 3L, 1075 PK te Amsterdam
Okeghemstraat 25 3R, 1075 PK te Amsterdam
Okeghemstraat 27 H, 1075 PK te Amsterdam
Okeghemstraat 27 1, 1075 PK te Amsterdam

Inleiding

In de knik van de Okeghemstraat, tussen Cornelis Krusemanstraat en Lomanstraat in Amsterdamse School-stijl opgetrokken blok met ETAGEWONINGEN - genaamd 'Huize de Windroos', doch in de volksmond bekend onder de naam 'Het Zwarte Huis - naar een ontwerp van P. Kramer uit 1921 in opdracht van de bouwondernemer J.Th. Boersma. N.B. In 1922 is de voorgevel veranderd door P. Kramer en verkreeg het zijn huidige aanzicht. In 1934 zijn de kozijnen verlaagd. In 1937 heeft er een inwendige verbouwing plaatsgevonden.

De in Amsterdamse School-stijl gedetailleerde en nog op de blauwdruk aanwezige ramen in de woonkamerkozijnen zijn later alle vervangen door eenvoudige drieruits vensters. De hijsbalk is niet oorspronkelijk.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond, welke de 'knik' in de Okeghemstraat volgt, opgetrokken donkerkleurige bakstenen etagewoning bestaande uit vijf bouwlagen onder een plat dak met een rode bakstenen daklijst, oorspronkelijk bestemd voor vier gezinnen waarbij de slaapkamers op de bovenste verdieping toebehoorden aan de twee bovenwoningen. Het muuroppervlak van de voorgevel is ter hoogte van de ingangs- en rechtertravee (welke laatste naar voren uitsteekt) zeer plastisch vormgegeven met een typerend voor de Amsterdamse School 'opgerolde' hoekafsluiting uitlopend in een boven het dak uitstekend ronde, torenachtige bekroning bedekt met rode pannen. De concave overgang naar de naar binnen toe gelegen ingangstravee vindt een contrast in het convexvormige bakstenen balcon welke wordt gesteund door een hardstenen plastisch vormgegeven en naar binnen toe draaiende pijler. De terugliggende houten deurpartij op een hardstenen bordes beganegronds bestaat uit twee in Amsterdamse School-stijl rijk gedetailleerde en schuin tegen elkaar aangezette, bruin geverfde deuren onder een in hout gevatte, matglazen portieklicht, waarbij de linkerdeur toegang geeft tot de bel-étage en de rechter tot de woning beganegronds. De ingang van de twee bovenwoningen, met eveneens twee schuin tegen elkaar aangezette, maar nu zwart geverfde, deuren met Amsterdamse School-detaillering bevindt zich ter hoogte van de bel-étage en is bereikbaar via een uit 17 treden bestaande hardstenen dwarsstoep met aan weerszijden twee ijzeren leuningen met aan de straatzijde een gemetselde borstwering. Vóór de borstwering een hardstenen zuil waarin in kapitalen gebeiteld 'HUIZE DE WINDROOS'. De houten kozijnen met verschillende raamverdelingen en detailleringen hebben ongelijke vormen en zijn verschillend van hoogte en breedte doch zijn alle symmetrisch in de gevel geplaatst. De voorgevel wordt verder verlevendigd door de toepassing van decoratief metselwerk. De achtergevel is zeer regelmatig van opzet en heeft, behoudens beganegronds, op iedere verdieping een balcon met gekoppelde kruisvensters en een balcondeur. De vensters, verschillend van formaat, zijn symmetrisch over de achtergevel verdeeld. Beganegronds een deur naar de tuin.

Waardering

Blok met etagewoningen van architectuurhistorisch belang als gaaf voorbeeld van goed vormgegeven en gedetailleerde etagebouw in de Amsterdamse School-stijl van vlak na de korte, zeer expressiefvolle beginperiode, boeiend inspelend op de situering. Eveneens van belang in het oeuvre van P. Kramer.