Amsterdam U 5749
Koningslaan 54 A, 1075 AE te Amsterdam
Koningslaan 54 B, 1075 AE te Amsterdam

Inleiding

Rechterdeel (oostelijk) van een in 1911-1912 tot stand gekomen dubbele VILLA; ontworpen door J.F. Staal jr., in opdracht van S. Lek en S. Gorter. De nabij een toegangsbrug en -poort tot het Vondelpark gelegen achtergevel van de villa grenst aan een versmalde Vondelparkvijver. Gebouwd in de rationalistische trant van Berlage.

NB. In 1935 werd in opdracht van W. Bulowski een monumentale vijverafscheiding kademuur geplaatst.

Omschrijving

In het rechterdeel van de rondom vrijgelegen dubbele villa zijn vier bouwlagen te onderscheiden: souterrain, bel-étage en twee verdiepingen. Gebouwd op een samengesteld rechthoekig grondplan. Het eveneens samengestelde schilddak wordt gedekt met rode rechtsdekkende pannen en bevat acroteria. De schoorstenen hebben een opengewerkt bakstenen topstuk met accenten in natuursteen.

De bakstenen voorgevel van het in hoofdvorm cubische bouwvolume toont een getoogde toegangsdeur op de bel-étage; de hiertoe leidende trap heeft een opengewerkte borstwering met natuurstenen leuning. Het bovendeel van de gevels aan zowel de Koningslaan als de Emmalaan is teruggerooid waarboven een tweetal schuinoplopende en eveneens met rode pannen gedekte dakschilden. De vier identieke vensters boven de toegangspartij hebben een glas-in-lood roedenverdeling en invulling. De vensters van de gevels hebben gemetselde middenstijlen, natuurstenen onderdorpels, hoek- en sluitstenen, gemetselde strekken en accenten in gele baksteen. De zijgevel heeft een brede rechthoekige erker over souterrain en bel-étage. Het hierboven geplaatste balcon heeft een opengewerkte borstwering. De erker heeft een geornamenteerde latei in Bentheimer kleurstelling. Vanaf de parkzijde loopt een trap naar een toegangsdeur op de bel-étage aan de rechterzijde van de erker. De bakstenenachtergevel toont een samenstel van balcons, erkers en een loggia op de bel-étage. De loggia en het linker balcon hebben sierhekwerken van smeedijzer. Alle gevels hebben zowel tuimel- als schuiframen en zijn in staand verband gemetseld.

Interieur met hal met pijlers en lambrizering, trappehuis, haard met consoles en tekstfries en smeedijzeren hek en tegelwerk, glas-in-lood raamvulling, cassetteplafond en lichtkap met glas-in-lood.

Waardering

Rechterdeel van een dubbele villa van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Hoofdvorm en detaillering zijn gaaf. Van verder belang als onderdeel van het enige als zodanig in Amsterdam gebouwde villapark. De markante ligging ten opzichte van de toegangsbrug tot het Vondelpark en de Vondelparkvijver vormt een toegevoegde waarde.