Amsterdam Z 485
Amsterdam Z 2145 A4
Amsterdam Z 2145 A3
Heinzestraat 17 H, 1071 SL te Amsterdam
Heinzestraat 17 1, 1071 SL te Amsterdam

Inleiding

Tussen meest linkse en middelste gelegen huis van een op een terrein aan de Heinzestraat in 1921-1922 gebouwd bouwblok van vijf geschakelde en aan elkaar gespiegelde WONINGEN op een rechthoekige plattegrond in Amsterdamse School-stijl, oorspronkelijk bestaande uit vier huizen met elk een bovenhuis en één huis met twee bovenhuizen. De woningen zijn ontworpen door P.L. Kramer in opdracht van J.Th. Boersma.

In 1989 splitsing in twee apartementen.

Omschrijving

Lichtbruine bakstenen woning van twee traveeën breed op een zwart gepleisterde bakstenen basement bestaande uit drie bouwlagen onder een plat dak met terracotta muizetand als daklijst.

Driehoekvormige en naar binnen gelegen ingang bereikbaar via een uit drie treden bestaande hardstenen stoep met schuin tegen elkaar aangezette houten deuren in Amsterdamse School-detaillering. Naast de stoep een kelderraam met traliewerk.

Portiek wordt aan beide zijden geflankeerd door naar buiten draaiende houten halfzuilen. Beganegronds aan weerszijden van portiek twee in verschillend formaat uitgevoerde houten vensters met verticale en horizontale roedenverdeling. Tussen de diepgelegen ruitjesramen beganegronds plastisch gevormde naar buiten draaiende houten zuilen.

Gekoppelde verdiepingvensters met horizontale roedenverdeling in een decoratief uitgevoerd kozijn. De vensters op de verdiepingen zijn ten opzichte van elkaar sprongsgewijs in de gevel geplaatst.

Siersmeedijzeren hijsbalk onder de lijst.

Waardering

Deel van Woningblok van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een hechte gevelcompositie en een expressieve detaillering in de stijl van de Amsterdamse School. Tevens van belang in het oeuvre van architect P.L. Kramer.